fbpx

Vijeće sigurnosti UN-a danas će raspravljati o Bosni i Hercegovini

2 min. za čitanje

Za danas, 30. april, zakazana je sjednica Vijeća sigurnosti Ujedinjenih nacija na kojoj će se govoriti o aktuelnoj situaciji u Bosni i Hercegovini. 

Ranije je ministar vanjskih poslova Srbije, Ivica Dačić, saopćio da je Rusija zatražila hitnu sjednicu Vijeća sigurnosti UN-a o BiH, koja je zakazana za 30. april, te da će se na njoj obratiti članica Predsjedništva BiH, Željka Cvijanović.

- Marketing -

“Očekivali su da ćemo da negiramo zločin, umjesto toga išli smo proceduralno, naveli smo da je prekršen član 12 Povelje UN-a, da nema koncenzusa u BiH i u zemljama regiona”, rekao je Dačić.

“Ne samo da nije bilo koncenzusa u svijetu, regionu i BiH, nego niko nije ni obavijestio Srbiju da se (prijedlog rezolucije) sprema i to je razlog što je naišao za takav prijem kod nekih članica UN-a”, naveo je on.

Istovremeno, prema nezvaničnim informacijama, Amerikanci su uputili zahtjev Vijeću sigurnosti Ujedinjenih nacija da se na sjednici danas, 30. aprila, obrati i Christian Schmidt, visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini.

Na stranici Vijeća sigurnosti tek stoji da će se danas, 30. aprila, u 16 sati po tamošnjem vremenu (22h po našem, op.pr.), održati sjednica o “situaciji u Bosni i Hercegovini”.

S druge strane, vrlo je zanimljivo da su Amerikanci uputili zahtjev da se obrati i visoki predstavnik Evropske unije u našoj zemlji Christian Schmidt, kojeg SAD priznaju, a Rusija ne.

Ruska misija traži, u slučaju da visoki predstavnik ne želi da se obrati na sjednici Vijeća sigurnosti, da to bude na osnovu člana 39. Pravila o radu VS Ujedinjenih nacija u ličnom svojstvu, jer “kao visoki predstavnik nije potvrđen u ovom tijelu i oni ga u skladu s tim ne priznaju kao visokog predstavnika”.

Podijeli ovaj članak
Napišite komentar
Subscribe
Notify of
0 komentara
Most Voted
Newest Oldest
Inline Feedbacks
View all comments