fbpx

VAŠ STAV: Nakon 182 dana od podnesenih prijava, nisam dobio odgovor od Komisije za izbor članova UO

5 min. za čitanje

Na email redakcija@sodalive.ba dobili smo pismo našeg čitatelja koje je uputio i predsjedniku OO Lukavac povodom imenovanja članova UO Javnih ustanova na području općine Lukavac. Pismo prenosimo u nastavku bez izmjena.

OPĆINSKO VIJEĆE LUKAVAC
PREDSJEDAVAJUĆI OPĆINSKOG VIJEĆA LUKAVAC
Trg Slobode br. 1
75300 Lukavac

Poštovani,

 Obraćam Vam se u svojstvu kandidata, podnosioca prijava na Javne oglase za izbor predsjednika i članova Upravnog odbora JU Centar za kulturu Lukavac, JU Centar za socijalni rad Lukavac, JU Radio-televizija Lukavac i Javne ustanove za odgoj i obrazovanje djece predškolskog uzrasta Lukavac, objavljenih 26.04.2019. godine na službenoj internet stranici općine Lukavac.

Naime, kao što je i istaknuto u tekstu Javnog oglasa, Komisija za izbor predsjednika i članova Upravnog odbora za pomenute Javne ustanove će stupiti u kontakt s kandidatima koji ispunjavaju sve uslove u roku od 8 dana od dana isteka roka za podnošenje prijava. Međutim, i nakon 182 dana od isteka roka za podnošenje prijava, odnosno kako smo naknadno obaviješteni od 23.05.2019. godine, kao kandidat koji ispunjava sve uslove Javnog oglasa nisam zaprimio nikakvo obavještenje ili kontakt Komisije.

 S tim u vezi, obraćam se Vama, kao vršiocu dužnosti predsjedavajućeg OV i mediumom opće komunikacije i informisanja sa vijećnicima općine Lukavac, u nadi da ćete ovakvu sugestiju uzeti u razmatranje.

Kao predstavnici građana naše općine, obavezani da svoju dužnost vršite u skladu sa zakonskim propisima, moralnim i etičkim kodeksima, potrebno je da povjerene funkcije obnašate kao svjesne i savjesne osobe, te promoteri i zaštitnici interesa građana.

 Uzevši u obzir političku dimenziju izložene problematike, te izraženog razumjevanja prema kompleksnosti iste, ova sugestija nema za cilj kritikovati neuspjeh rješavanja problema Upravnih odbora pomenutih Javnih ustanova. Siguran sam da predstavnici vlasti u našoj općini još uvijek vode aktivan diskurs na ovu temu.

Kako god, osjećam potrebu da se na ovaj način i kroz ove redove obratim predstavnicima izabrane vlasti, a kroz pismo naslovljeno Vama kao predsjedavajućem OV, ukazujući na negativne posljedice kao produkte ovakvih odluka. Kao prvo, prenosim vam, u svoje ime a nadam se i u ime većine kandidata, osjećaj razočarenja u vlast koja propušta priliku inkluzije mladih, edukovanih i kompetentnih osoba koji su pristupanjem na ovaj konkurs izrazili želju i interes da svoju energiju i lični trud ulože u rješavanje problema Javnih ustanova te na svoj način doprinesu razvoju naše zajednice. Neodgovorna je vlast koja od potencijalnog resursa neophodnog za rješavanje društvenih problema načini razočarane, demotivisane i kontraproduktivne individue.

Dalje, osvrćući se na već izraženo razumjevanje prema kompleksnosti problema, ovakav vid odluke se može smatrati kao obmana, odnosno odluka koja od početka ne posjeduje realne izglede za implementaciju. Njome, odnosno Javnim oglasom, su se obmanuli kandidati da izraze interes za proces, investirajući vlastito vrijeme i novac, kako bi na kraju dobili nezaslužen i nekorektan tretman od vas kao inicijatora. Pošto nam vrijeme ne možete nadoknaditi, dovoljno bi bilo da od vas tražimo finansijsku naknadu, sredstva koja je svaki od nas investirao te sredstva koja ste sami investirali, kako bi i kvantitativno izrazili štetu.

Međutim, ono što se prije svega uzima za obzir je nedostatak razumjevanja i podrške, ne samo vas nego i ostalih aktera u ovom procesu koji nanosi direktnu štetu svakom individualnom kandidatu. Tretman pojedinaca ogledalo je tretmana prema zajednici. Žalosno je da naša vlast, kako zakonodavna tako i izvršna, na ovaj način vrši povjerenu funkciju, bez osjećaja odgovornosti.

Nadam se da ćete ovu sugestiju i njenu sadržinu, koja ne teži traženju legalne odgovornosti nego primarnost daje moralno- etičkoj dimenziji, podijeliti s namjenjenim akterima, te da će ista služiti kao poziv svakome od vas pojedinačno da svoje funkcije obnašate pravedno i odgovorno u skladu s pozitivnim principima i vrijednostima koje kao zajednica dijelimo.

U nadi da ćete ovu sugestiju prihvatiti u dobroj namjeri, de da pronalazak gramatičkih i pravopisnih greški neće uzeti prioritet razumjevanju iznešenog, srdačno Vas pozdravljam.

Mirza Mujagić

OZNAKE: ,
Podijeli ovaj članak
4 komentara
Subscribe
Notify of
4 komentara
Most Voted
Newest Oldest
Inline Feedbacks
View all comments

ni imena ni ko je iz koalicije SDA-SD zapošljen

Delic je dva puta raspisivao konkurse sve pravio budalama ljudi se prijavljivali al oni koje je on htio nisu ispunjavali uslove.Zato k9nkurse nikad nije proveo do kraja nego je opet imenovo privremeni na privremeni na privremeni i u njih iste ljude podobne iz svoje najnovije stranke.Drdelic je onaj kojem trebas pisati ovo pisme a ne Suljevic

Neces ni dobit odgovor

Moj glas ide Murki Bajric. Uzimam je da joj budem mentor.