fbpx

Osigurane stipendije za nadarene učenike srednjih škola na TK

2 min. za čitanje

Ministarstvo obrazovanja i nauke TK danas je organizovalo potpisivanje ugovora za dodjelu stipendija posebno nadarenim učenicima srednjih škola.

Melina Ibrahimović i Bakir Selimović su među onim srednjoškolcima koje je Ministarstvo obrazovanja i nauke TK nagradilo stipendijom. Osim što su među najboljim učenicima po ocjenama, izdvajaju se i po učešću na takmičenjima i zapaženim rezultatima. Stipendija im je podsticaj za dalje.

”Za mene je ova stipendija izuzetno značajna, jedan veliki podsticaj da nastavim praviti još bolje razultate, i nadam se još uspješnijim ostvarenjima svih mojih ciljeva”, kaže Melina Ibrahimović, učenica Medicinske škole Tuzla.

Bakir je prošle godine, za jednu školsku godinu završio dva razreda i prozvali su ga živinički genijalac. Drago mu je što su njegov trud i zalaganje prepoznali nadležni.

”Veliko mi je zadovoljstvo da sam ovdje, zato što mi je drago da se u našoj državi konačno prepoznao potencijal u mladim ljudima i što konačno naša država obraća pažnju na to da finansira mlade ljude”, ističe Bakir.

Stipendije će dobiti 115 učenika srednjih škola koji su ostvarili nadprosječne rezultate tokom školovanja. Danas su oni ili njihovi roditelji sa resornim ministrom potpisali ugovore za dodjelu stipendija.

”Naš cilj je da kao Vlada podržimo nadarene učenike i da shodno tome oni doprinosu razvoju BiH kao jednu vrstu zahvalnosti što ih njihova država podržava u obrazovanju”, navodi Ahmed Omerović, ministar obrazovanja i nauke TK.

Za ove, ali i stipendije učenicima osnovnih škola i studentima, iz Budžeta TK izdvojeno je pola miliona KM. Ministarstvo stipendira 168 nadarenih učenika ili studenata.

Podijeli ovaj članak
Napišite komentar
Subscribe
Notify of
0 komentara
Inline Feedbacks
View all comments