fbpx

Lukavac: Zimske kućice danas su “javni WC”

3 min. za čitanje

Sredinom decembra 2022. godine u medijima je najavljena manifestacija “Zimski grad Lukavac”. Za potrebe manifestacije na platou ispred Centra za kulturu Lukavac postavljeno je 9 “zimskih” kućica. Nije poznato ko je vlasnik istih i ko ih je postavio na plato, ali organizator (Centar za kulturu) sigurno nije, jer iste ne posjeduje.

Uvidom u Javne nabavke Centra za kulturu, Grada Lukavca i Turističkog ureda ne postoji nabavka ovih objekata, dok Turistički ured od svog osnivanja je prijavio samo jednu nabavku u računarskoj opremi i to 19.04.2023. godine.

Prošlo je 7 mjeseci, a kućice koje su postavljene za manifestaciju “Zimski grad”, dočekale su ljeto, a izgleda da će dočekati i zimu.

U međuvremenu tj. nakon Međunarodnog sajma LIST jedna kućica i “željezna skulptura sa lampicama” je izmještena i prevezena na nepoznatu lokaciju, dok je preostalih osam kućica postalo izvor neugodnog mirisa i zaraze.

Iako se nalaze pored igrališta za djecu, gdje pokrivaju pogled na samo igralište i roditeljima onemogućavaju lakši prilaz, Gradska uprava ne želi iste izmjestiti zbog, kako nezvanično saznajemo, par pojedinaca.

Nezvanično saznajemo da su kućice u vlasništvu pojedinca koji se bavi izdavanjem apartmana i automobila koji je iste kupio zbog manifestacije i koji nema mjesto na koje će iste izmjestiti. I pored mnogih zahtjeva da iste budu izmještene sa postojeće lokacije, drugi visokopozicionirani pojedinac iz Gradske uprave i član Turističke zajednice ne dozvoljava isto – štiteći vlasnika.

Nakon velikog broja upita od strane građana prema nama, zbog čega pomenute kućice nisu izmještene jer se iz istih širi neugodan miris i moguća zaraza posebno na visokim temperaturama, ali i jer onemogućavaju prilaz igralištu za djecu, nismo dobili odgovor. Kontaktirali smo Grad Lukavac nekoliko puta, ali odgovor nismo dobili.

Očigledno da iz Gradske uprave nemaju rješenje jer su ponekad pojedinci i njihovi sitni interesi bitniji od interesa i potreba građana.

Kakva je budućnost kućica ostaje da se vidi, možda će dočekati novu zimu, a možda građane pogleda i viša sila, pa kućice uz pomoć vjetra promjene sredinu?

Podijeli ovaj članak
3 komentara
Subscribe
Notify of
3 komentara
Most Voted
Newest Oldest
Inline Feedbacks
View all comments

Ja da sam vlasnik portala ne bih iz auta u vožnji slikao kucice,nego bih stao ispred i slikao kako kazete “javni wc” da vide svi citaoci.
Ovako tanko brate.

rodila se ideja da se naprave javni wc

Da izgore nekim slucajem, odmah bi se javio visokopozicionirani pojedinac da naplati stetu. Ma za sve ima rijesenje, samo treba visa sila.