fbpx

Izložba: Sjećanje na Damira Osmanovića (DUMI)

0 min. za čitanje

U petak, 19. februara u 19:00h u Domu kulture Lukavac biće otvorena izložba slika i fotografija Damira Osmanovića Dumija.

Na taj način sugrađani i prijatelji moći će se sjetiti lika i djela tragično preminulog Dumija, koji je život izgubio prije 20 godina u 20. godini života.

Izložba će biti otvorena od 19. do 26. Februara.

OZNAKE: ,
Podijeli ovaj članak
4 komentara
Subscribe
Notify of
4 komentara
Most Voted
Newest Oldest
Inline Feedbacks
View all comments

Slike tragično preminulog Damira su krik mladog i savjesnog slobodnog čovjeka. Naslikan ekspresionističkim stilom čuvenog Norvežanina Edvarda Munha(Edvard Munch) koji je dvije decenije prije nastanka ekspresionizma Svijetu poklonio svoju čuvenu genijalnu sliku “Krik”(“Skrik”-norv.)
Damir je slikama upozorio na opasan nesklad prirode i čovjeka najavljujući katastrofu koja je u različitim oblicima evidentna.Sebičnost homo sapiensa ,posebno -moćnika,dovela je i do ove pošasti koju proživljavamo.Ljudi od damara,kao što je bio i Damir,to osjete mnogo prije same pojave.Tako je i Munhov krik jedinke na mostu odraz duševnog stanja umjetnika koji osjeća katastrofu.Damirove slike bi trebalo ostaviti kao stalnu postavku da bi permanentno upozoravale. “Silaj ćuprija” nad džehenemom je previše zaljuljana ,a “sajla” nategnuta te svakoga časa može da pukne. Zato,kriknimo SVI ! Vakat je, a možda i prošao…

Svaka Vam rijec zlata vrijedi kao i Dumijev potez kistom.

Pozdravljam drugara Džeka i zahvaljujem se na uobičajenoj podršci.
Dumijeve slike su za mene uistinu otkrovenje. E, da je još živ…

slike u duhu njegovih stihova:
“konačićeš nogom od nesnosnih trava
idealićeš tražila.”