fbpx

Sud u Velikoj Britaniji proglasio bankrot Pramoda Mittala

4 min. za čitanje

Prema pisanju svjetskih medija, članu jedne od najbogatijih porodica na svijetu, koji je na vjenčanje svoje kćerke potrošio 50 miliona funti, proglašen je bankrot s dugom od 130 miliona funti, nakon što je upleten u istragu zbog veza s organizovanim kriminalom u GIKIL-u.

Riječ je o Pramodu Mittalu (64), bivšem predsjedniku Nadzornog odbora GIKIL-a koji je bio suvlasnik ove firme sa svojim GSHL-om, sa većinskim pravom upravljanja, sve do jula prošle godine kada je uhapšen u BiH, tačnije u Lukavcu, tokom jedne od svojih posjeta ovoj firmi, a u sklopu istrage za organizovani kriminal.

Kako piše „The Times“, vjeruje se da je Pramod Mittal izgubio novac nakon što je umiješan u istragu organizovanog kriminala vezanu za GIKIL, iako se njegovo ime vezalo ranije i za mnogobrojne druge afere na Balkanu i svijetu.

Brat Pramoda Mittala, Lakshmi Mittal, 19. najbogatiji čovjek u Britaniji, koji posjeduje dvorac u iznosu od 300 miliona £ u Mayfair-u i na čelu je firme Arcelor Mittal, najvećeg svjetskog proizvođača čelika. Međutim, kako strani mediji pišu, „70-godišnjak, vrijedan 6,78 milijardi funti, nije voljan spasiti mlađeg brata, nakon što su se njih dvojica prethodno posvađali oko carstva legure njihovog oca.“.

„The Times“ dalje prenosi izjavu svog izvora: ”Oni više nisu bliski i žive odvojene živote. Lakshmi ne vidi zašto bi trebao biti finansijski odgovoran za svog brata. Ovaj dug nema nikakve veze s njim.”

Pramod Mittal postao je dobro poznat nakon raskošne ceremonije održane za njegovu kćerku Shristi u Nacionalnom muzeju katalonske umjetnosti u Barseloni 2013. godine. Uslijedilo je trodnevno druženje, a za 500 zvanica posluženo je 132 kilograma svadbene torte.

Kaže se da je njegov rival brat Lakshmi potrošio 40 miliona funti na vjenčanje svoje kćerke Vanishe u Versajskoj palači 2004. godine, na kojem je Kylie Minogue održala nastup, dok je na Eiffelov toranj postavljen vatromet.

Prema „The Times-u“, bankrot Pramoda Mittal-a proizilazi iz njegovog djelovanja kao jamca 2006. godine za dugove Global Ispat Koksne Industrije Lukavac (GIKIL), bosanskog proizvođača koksa koji se koristi u proizvodnji čelika.

Mittal-a je tužio londonski Stemcor kada nije platio 166 miliona dolara, koji duguje od 2013. godine. Stemcor je razdvojio svoje netrgovačke poslove, koji uključuju jamstvo Mittala, u zasebnu firmu, Moorgate Industries, kojoj je Sud za nesolventnost priznao nalog za bankrot.

Nakon što je u julu prošle godine Mittal uhapšen u sklopu istrage za organizovani kriminal u GIKIL-u, pušten je uz kauciju od milion eura, ali istraga je još u toku.

Michael Swangard i Duncan Lockhart, advokati Moorgate-a, izjavili su za „The Times“: „Bankrot gospodina Mittala predstavlja značajan korak naprijed za Moorgate u dugogodišnjem i napornom procesu za povratom značajnih novčanih sredstava koje duguje Mittal i nekoliko njegovih povezanih firmi.”

Advokat Pramoda Mittal-a, Richard Viegas, rekao je novinama da je “složena korporativna matrica” dovela do naloga za bankrot i da je uslijedila žalba.

OZNAKE:
Podijeli ovaj članak
10 komentara
Subscribe
Notify of
10 komentara
Most Voted
Newest Oldest
Inline Feedbacks
View all comments

Ovo smo ,na neki način najavili. I mi ,koji smo svo ovo vrijeme , bili “dosadni” i “pametni”.Ali ovo nije kraj,ovo je početak u kojemMORAJU da “stradaju” svi Mittalovi doušnici ,slugenjare i “puhomudači”, doušnici i “bijelohljebovići”…Svi oni zbog čijeg masnog šuperdina stradavaju i stradaju cijele generacije. Odgovornost i kazna ZA SVE,bez obzira na funkciju,političku pripadnost i ulogu.Od “najmanjeg” do “najvećeg “! koji nisu učinili NIŠTA da spriječe agoniju ,koji su suodgovorni u smišljenom nedjelu.Gori su od svakog virusa!!! Sada je i njima ura otkucala …A,ako tako ne bude,onda “laku noć svirači”…

IZ tvojih usta u božje uši. Ima još i u GIKIL-u Mittal ovaca koji se još uvijek nadaju da će se Mićko amo vratiti.

Zato su Džeky i Abda dobri menadžeri ???Da nisu smiješni bili bi žalosni ???

Kolko je neko dobar ili los nema veze s ispiranjem mozga ovco odbjegla ?

“Ovco odbjegla” dobar dobar, nisam to dugo čuo.

Pa baš se vidi da široko razmišljaš… Iz tvog odgovora može se zaključiti da ti je mama ovca a ti bekan.. Beeee beeee ??

Last edited 3 years ago by Lukavac

Kome ti to, meni ili ovome gore što te nazvao ovcom?

Gospodine Šoba, fino Vam piše kod Lukavac ispod njegovog imena ”reply to” Tosamija, što znači da odgovara toj osobi. Odnosno, nije Vama upućen komentar. Sve najbolje.

A da. Zbilja. Mea culpa, nisam dobro pogledao. lp

Znači, ko Vučić u Srbiji…