fbpx

Zbog stresa počela jesti sapune

3 min. za čitanje
Foto: Coleman Rayner
Foto: Coleman-Rayner.com

– Sjećam se kad sam prvi put umočila prst u deterdžent. Stavila sam prah na jezik i bio je sladak i slan. Navukla sam se iste sekunde – kaže Tempestt i dodaje da zna da je njena ovisnost opasna, no teško se bori protiv nje.

– Pod tušem sam lizala balončiće od sapunice ili bi komadić sapuna stavila u usta i cuclala. Ima božanstven okus – kaže Tempestt. Nakon pola godine uživanja u poroku, potražila je pomoć liječnika. Rekli su joj da ima poremećaj koji se zove PICA zbog kojeg ima potrebu jesti supstance koje nisu nutritivne. Najpoznatiji su slučajevi jedenja kovanica, metala, krede, baterija, pa čak i četkica za zube. Često je uzrok poremećaja nedostatak minerala, no kod Tempestt liječnici vjeruju da je uzrok bio stres.

– Bila sam pod stresom kad me je dečko Jason ostavio i otišao na fakultet. Molila sam ga da pokušamo održati vezu na daljinu, no rekao je da je gotovo. Bila sam očajna – priča djevojka. Sve se, kaže, pogoršalo kad je i sama morala na fakultet, daleko od roditeljskog doma.

– Bez dečka i obitelji, bila sam usamljena, tužna i depresivna. Okrenula sam se ka sapunu i deterdžentu, pa se ovisnost dodatno pogoršala – priča Tempestt. Kaže da je njena majka uvijek koristila isti deterdžent na koji joj je mirisala posteljina dok je bila dijete, pa se u samoći okrenula poznatom mirisu doma. Kad je njena majka doznala za ovisnost naredila joj je da se vrati kući. Stručnjak za spomenuti poremećaj, Barton Blinder, kaže da bi ovisnost mogla znatno narušiti Tempesttino zdravlje.

– Problem je što unosi toksične kemikalije, koje su tipično alkalične, no u sapunu ima i drugih otrovnih supstanci koje mogu oštetiti metabolizam i prouzročiti probleme s probavom – rekao je Blinder. Tempestt je iz kuće izbacila sve sapune i deterdžente te sada koristi tečne koje iz nekog razloga ne voli. Redovno ide kod psihologa i pokušava negativne misli koje ju tjeraju da jede sapun, zamijeniti pozitivnima. Od septembra prošle godine Tempestt nije pojela niti jedan sapun.

– Mislim da je mojoj mami zapravo bilo potajno drago što sam ovisna o sapunu, a ne o drogama – kaže Tempestt, a prenosi Daily Mail.

(24SATA/SodaLIVE.ba)

Podijeli ovaj članak
Napišite komentar
Subscribe
Notify of
0 komentara
Inline Feedbacks
View all comments