fbpx

Znate li zašto se ne smijemo smijati na fotografijama za dokumente?

1 min. za čitanje

Jeste li se ikada zapitali zašto je to službena odredba? Naime, takvo je pravilo doneseno iz sigurnosnih razloga. Danas svi novi službeni dokumenti sadržavaju biometrijske podatke o vama koji se temelje na toj fotografiji.

Fotografija se prilikom izrade dokumenta skenira i prema tome se generiraju ključne karakteristike vašeg lica kao što su razmak između očiju i udaljenost nosa i brade. Nošenje sunčanih naočala ili osmijeh na fotografiji ometa taj postupak, odnosno smanjuje preciznost algoritma.

Također, u zračnim lukama kamere skeniraju vaše lice i tokom provjere dokumenata provjerava li se podudara li se to s fotografijom u vašem dokumentu, prenosi 1klik.hr.

Ministarstvo unutarnjih poslova izdalo je jasna uputstva o tome šta je dopušteno, a šta zabranjeno prilikom fotografiranja za službene dokumente. Jasno je određen format fotografija, kao i oštrina i kontrast, pozadina i osvjetljenje. Uz to, određen je položaj glave i lica za koji se navodi kako „fotografija treba osobu prikazivati s neutralnim izrazom lica i zatvorenih usta na frontalnoj snimci.“

Detaljno je definirano i kako se čak i male bebe moraju fotografirati same, s licem koje je u potpunosti vidljivo, a oči otvorene.

Podijeli ovaj članak
Napišite komentar
Subscribe
Notify of
0 komentara
Inline Feedbacks
View all comments