fbpx

Zlatan Aganović paramotorom preletio trasu “Marša mira” od Tuzle do Srebrenice

2 min. za čitanje

Pilot paramotora i član grupe Fly4Peace (Let za mir) Zlatan Aganović preletio je put od Tuzle do Srebrenice, kojim su Srebreničani 1995. godine pješačili kako bi našli spas na slobodnoj teritoriji.

Aganović je u razgovoru za Fenu kazao da je let uspješno izvršio u srijedu, 13. augusta, te da je trajao sat i dvadeset minuta, a prešao je 51 km zračne linije.  

– Prije preleta paramotorom odlučio sam učestvovati na Maršu mira 2019, prepješačiti trasu od 110 km od Nezuka do Potočara i to je za mene bilo vrlo potresno i emotivno iskustvo koje mi je dalo konačnu odlučnost da sa paramotorom preletim ovu dionicu – istakao je.

Navodi da je edukaciju za paramotorno letenje usavršio u Poljskoj, kod instruktora Wojteka Bogdala, svjetskog prvaka u tom sportu, te da je bio uvjeren da je spreman sigurno izvršiti prelet preko rizičnog terena za slijetanje i prizemljiti se pored Memorijalnog centra Potočari.

– Ovaj let je “let za mir”, za nove generacije čiji pogled na život i suživot bi morao biti bolji, iskreniji i pametniji od prijašnjih generacije čija je životna matematika bila destruktivna i uništavajuća – poručio je.

Aganoviću je u njegovom podvigu pomagao Hamdija Blekić, koji je u ovom projektu bio odgovoran za logističku podršku na zemlji.

Grupa Fly4Peace 2020. godine za vrijeme održavanja Marša mira želi organizovati prelet paramotorista za Srebrenicu, po uzoru na bicikliste i motoriste koji prate učesnike Marša mira.

Podijeli ovaj članak
1 komentar
Subscribe
Notify of
1 komentar
Most Voted
Newest Oldest
Inline Feedbacks
View all comments

Zv. Cibona