fbpx

Zemljotres pokrenuo cunami na Aljasci: Naučnici upozoravaju, biće ih još!

2 min. za čitanje
A stranded vehicle lies on a collapsed roadway near the airport after an earthquake in Anchorage, Alaska, U.S. November 30, 2018. REUTERS/Nathaniel Wilder

Na sreću, mjesta koja su trenutno na udaru nemaju veliku populaciju.

Snažan zemljotres jačine 7,5 stepeni pogodio je u ponedjeljak područje južno od Aleutskih ostrva na Aljasci, što je pokrenulo upozorenje na cunami, saopštila je američka geološka služba.

Američki centar za upozorenje na cunami saoštio je da je zemljotres, koji je u početku prijavljen kao potres magnitude 7,4, izazvao upozorenje na cunami u Send Pointu, Kold Beju i Kodiaku, koji su rijetko naseljeni.

Tek će biti cunamija na Aljasci?

Novo istraživanje pokazuje da se planine na Aljasci polako urušavaju što se brže topi led koji ih drži, što prijeti stvaranjem ogromnih cunamija koji bi mogli da odnesu veliki broj života i da dodatno ugroze ekosistem.

Naučnici upozoravaju da su naseljena područja i glavne turističke atrakcije u velikoj opasnosti. Jedno od područja koje najviše zabrinjavaju stručnjake jesu područja je padina fjorda Beri Arm na Aljasci, koja gleda na popularnu rutu krstarenja.

Klizište Beri Arm nastalo je početkom prošlog vijeka, topljenje se ubrzalo prije deset godina i otkriveno je ove godine pomoću satelitskih fotografija. Ako led sklizne u more, to bi moglo stvoriti talase koji će dosegnuti stotine metara visine i u potpunosti preplaviti turističku destinaciju grada Vitira.

Ranije ove godine je 14 geologa upozorilo da je “vrlo moguće” da će se ovaj scenario desiti u narednih godinu dana, a “vjerovatno” će se desiti u idućih 20.

Na primjer, 2015. je slično klizište stvorilo cunami koji je uništio šume na padinama aljanskog Tan Fiorda. Osim toga, tokom proteklog vijeka 10 od 14 najviših zabilježenih cunamija dogodilo se u zaleđenim planinskim područjima.

Stručnjaci smatraju da je postavljanje senzora koji nagovještavaju ubrzanje kretanja leda najbolji način za rješavanje opasnosti. Na ovaj način bi mogli evakuisati grad i stanovnike na vrijeme.

Podijeli ovaj članak
Napišite komentar
Subscribe
Notify of
0 komentara
Inline Feedbacks
View all comments