fbpx

Vozač autobusa iz BiH ševercovao cigarete, kažnjen sa 15.000 eura

1 min. za čitanje
16.05.2021., Slavonski Brod - Guzve na ulazu u Hrvatsku na granicnom prijelazu s BiH u Slavonskom Brodu. rPhoto: Ivica Galovic/PIXSELL

Hrvatski Carinski službenici Sektora za mobilne jedinice u saradnji s policajcima spriječili su pokušaj krijumčarenja 10.000 komada cigareta na graničnom prelazu Slavonski Brod.

“Provodeći pojačane mjere nadzora na graničnom prelazu Slavonski Brod carinski službenici s policijskim službenicima izdvojili su radi kontrole prilikom ulaska u carinsko područje Unije autobus BiH registarskih oznaka, u vlasništvu prevoznika iz BiH, kojim je upravljao državljanin BiH, a u svojstvu drugog vozača nalazio se također državljanin BiH”, saopćila je Carinska uprava.

Pregledom navedenog autobusa uz upotrebu opreme iz programa Hercule III u tvorničkom prostoru podvozja vozila, koji nije namijenjen za prevoz putničkog prtljaga, pronađene su skrivene cigarete: 500 kutija (10.000 komada) raznih vrsta cigareta koje nisu označene duhanskim markicama Ministarstva financija RH i koje su vozači pokušali na skriven način prokrijumčariti u EU.

Zbog prekršaja opisanog i kažnjivog člankom 137a. Zakona o trošarinama vozačima autobusa izdani su prekršajni nalozi i izrečene novčane kazne u ukupnom iznosu od 15.000 eura.

Vozači su odmah izvršili uplatu dvije trećine izrečene kazne.

Navedene nezakonito uvezene cigarete su oduzete.

Podijeli ovaj članak
Napišite komentar
Subscribe
Notify of
0 komentara
Inline Feedbacks
View all comments