fbpx

Volite tunjevinu? Ovo je znak na konzervi koji pokazuje da je riba ulovljena u radioaktivnim vodama

3 min. za čitanje

Tuna iz konzerve se svakodnevno nalazi na našim trpezama, ali da li ste se nekad zapitali odakle ona dolazi? Na ambalaži se nalazi taj odgovor.

Udruženje potrošača Efektiva na svom Twitter profilu dalo je primer tunjevine na kojoj je jasno navedeno da sadrži ribu iz ribolovnih područja koja su oblježena kao rizična, u smislu povišenog stepena radijacije.

„U prodavnicama se mogu naći proizvodi od ribe koja je ulovljena u ribolovnim područjima koja su obilježena kao rizična, u smislu povišenog stepena radijacije. Jedan od takvih je i ovaj sa slike, na kom je jasno navedeno da sadrži ribu iz ribolovnih područja Tihog okeana koja su obilježena crvenim slovima, kao posljedica havarije u nuklearnoj elektrani Fukušima. Istina, to se desilo prije 12 godina, ali aktivnosti oko ispuštanja radiokativne vode u more, traju i danas“, stoji u objavi pored fotografije konzerve.

Rafovi marketa puni su ribljih proizvoda iz različitih krajeva svijeta, a kada je riječ o „divljoj“ ribi, potrebno je na ambalaži navesti ribolovno područje gdje je ulovljena (za uzgojene ribe zemlja u kojoj se uzgaja). Ribolovno područje je označeno prema međunarodnoj klasifikaciji (FAO + odgovarajući broj). Ovo je veoma važno, jer vam daje informaciju da li je riba uhvaćena u zoni zračenja. Oznake FAO 61, 67, 71, 77, 81 i 87 ukazuju na radioaktivna područja Tihog okeana.

U ovom slučaju problematične su upravo oznake FAO 61, 71, 77 i 81 – ali ima i drugih koje ukazuju na rizična ribolovna područja, prenosi Danas.

Pogledajte još neke oznake:

FAO 21 – sjeverozapadni Atlantik
FAO 27 – sjeveroistočni Atlantik
FAO 27. III d = Baltičko more
FAO 31 = Centralno-zapadni Atlantik
FAO 34 = Centralno-istočni Atlantik
FAO 37.1, 37.2 u 37.3 = Sredozemno more
FAO 37.2.1 = sjeverni deo Jadranskog mora (ribolovno područje slovenačkih ribara)
FAO 37.4 = Crno more
FAO 41 – Jugozapadni Atlantik
FAO 51 i 57 – Indijski okean
FAO 61, 67, 71, 77, 81 i 87 – Tihi okean
FAO 48, 58, 88 – Antarktik.

Podijeli ovaj članak
Napišite komentar
Subscribe
Notify of
0 komentara
Inline Feedbacks
View all comments