fbpx

Više od 7 do 9 sati sna nije baš dobro

2 min. za čitanje
spavanje

Nakon 7-9 sati sna svako bi se trebao osjećati svježe i odmorno, kažu stručnjaci iz National Sleep Foundation.

Ipak, svaka osoba je drukčija, a postoje i neki period  života kada je više sna potrebnije nego inače. Jedan takav primjer je trudnoća.

“Vaše tijelo prolazi kroz promjene kad ste trudni, što može uzrokovati manjak energije, zbog čega se javlja i povećana potreba za snom”, tvrdi neurolog dr. Daniel A. Barone, autor knjige Let’s Talk About Sleep.

“Treba biti oprezan. Trudnice mogu razviti apneju, poremećaj spavanja, zbog kojeg dolazi do prestanka disanja u snu. To uzrokuje buđenje tijekom noći i sprječava vas da utonete u duboki san. Zapamtite, nije važna samo količina sna, već i njegova kvaliteta”, istaknuo je.

“Ako primijetite da hrčete ili se češće budite tokom noći da uhvatite zrak, razgovarajte sa svojim ginekologom o tome”, savjetuje Barone.

Osim trudnoće, pripreme za neka zahtjevna takmičenja iziskuju više sna, prenosi Geek.

“Ako trenirate intenzivno ili se pripremate za neko takmičenje, spavanje je jedino vrijeme kad se vaše tijelo oporavlja. Pogotovo u najdubljoj fazi sna kad se zapravo najviše odmarate”, rekao je dr. Barone.

Potreba za više od sedam do devet sati sna može biti znak i nekog stanja, kao što su apneja, narkolepsija ili klinička depresija, smatraju stručnjaci.

“Važno je otkriti uzroke, jer pravilnim tretmanom možete ublažiti simptome i vratiti svoju energiju. Ako ste konstantno umorni, razgovarajte sa svojim liječnikom”, savjetuje dr. Barone.

Podijeli ovaj članak
Napišite komentar
Subscribe
Notify of
0 komentara
Inline Feedbacks
View all comments