fbpx

VIDEO / Rimčeva Nevera službeno je najbrži električni automobil sa rekordnih 412 km/h

2 min. za čitanje

Kompanija Rimac Automobili je na svom YouTube kanalu objavila snimak podviga svog električnog hiperautomobila Nevera, koji je postavio novi rekord u maksimalnoj brzini za serijske električne automobile.

Nevera je dostigla brzinu od čak 412 km/h u Njemačkoj, a za upravljačem je bio glavni testni vozač kompanije Rimac Automobili Miroslav Zrnčević.

“Neverina brzina od 412 km/h nije nešto što se radi svaki dan. Kada smo odlučili potvrditi ovu brzinu, pobrinuli smo se da imamo sve što je potrebno, lokaciju koja će nam dati dovoljno prostora za dostizanje brzine i sigurno zaustavljanje, prave gume koje su u ovom slučaju Michelin Cup 2R, eksperta za provjeru njihovog stanja, specijalni aero profil Nevere koji smanjuje downforce na prednjem dijelu automobila balansirajući ga zbog stabilnosti te čovjeka u misiji da se pridruži klubu 400+, našeg testnog i razvojnog vozača Miru”, saopćeno je iz kompanije.

Podsjetimo, Nevera je prošle godine prešla 402 metra za 8,582 sekunde, čime je postala serijski automobil s najboljim ubrzanjem na svijetu.

Inače, Rimac isporučuje Neveru kupcima s elektronski ograničenom brizinom od 352 km/h, ali oni mogu iskusiti i maksimalnu brzinu na specijalnim događajima za kupce uz podršku Rimčevog tima eksperata i u kontrolisanim uvjetima.

Nevera razvija 1.914 KS i 2.360 Nm obrtnog momenta, od 0 do 100 km/h ubrzava za 1,97 sekundi, a do 300 km/h za 9,2 sekunde. Kapacitet baterije iznosi 120 kWh.

Podijeli ovaj članak
Napišite komentar
Subscribe
Notify of
0 komentara
Inline Feedbacks
View all comments