fbpx

Udruženje endoskopskih hirurga BiH uspostavilo saradnju sa Univerzitetskom bolnicom Koç u Istanbulu

2 min. za čitanje

Nakon uspješnog II međunarodnog kongresa u Sarajevu (6–9. septembra 2022.), Udruženje/Udruga endoskopskih hirurga/kirurga u Bosni i Hercegovini uspostavilo je saradnju s vrhunskom Univerzitetskom bolnicom Koç u Istanbulu.

Prof. Dursun Bugra i prof. Emre Balik, skupa s prof. Samirom Delibegovićem, predsjednikom Udruženja, dogovorili su edukaciju 28 mladih hirurga iz svih dijelova Bosne i Hercegovine. Tokom narednih šest mjeseci, oni će učiti i asistirati na najkompleksnijim hirurškim procedurama.

Udruženje je već 2021, u vrijeme Covid pandemije, organizovalo pet radionica iz endoskopske hirurgije u bolnicama u Travniku, Bijeljini, Foči i Doboju te poslalo osam mladih torakalnih hirurga u UKC Ljubljana, na Kliniku za torakalnu hirurgiju kod predstojnika prof. dr. Tomaža Štupnika, gdje su usvojili osnove endoskopske torakalne hirurgije, kao i osam abdominalnih hirurga u KBC Rijeka, na Institut za digestivne bolesti, kod predstojnika prof. dr. Marka Zelića, gdje su stekli osnove iz minimalno invazivne hirurgije digestivnog sistema. Tako će 50% članstva boraviti na edukaciji, što je jedinstveno i u Bosni i Hercegovini i u Evropi.


Udruženje/Udruga endoskopskih hirurga/kirurga u Bosni i Hercegovini osnovano je 21. aprila 2018. s ciljem daljnjeg razvoja endoskopske hirurgije u Bosni i Hercegovini. Riječ je o udruženju na državnom nivou, čiji su članovi doktori koji se bave abdominalnom, torakalnom ili dječijom hirurgijom, urologijom, ginekologijom, otorinolaringologijom, gastroenterologijom, kao i drugi medicinski profesionalci koji se bave endoskopskom hirurgijom.

Osnivanje udruženja olakšalo je integraciju s Evropskom asocijacijom endoskopskih hirurga (EAES), omogućilo edukaciju mladih hirurga te naučna istraživanja na polju endoskopske hirurgije.

Podijeli ovaj članak
Napišite komentar
Subscribe
Notify of
0 komentara
Inline Feedbacks
View all comments