fbpx

Toplo vrijeme izmamilo je zmije: Šta raditi ukoliko vas ujede poskok?

3 min. za čitanje

Poskok je pepeljastosive do smećkaste ili crvenkasto smećkaste boje, a naraste do 65 cm, rijetko do 90 cm.

Na glavi ima karakterističan roščić na vrhu njuške. Uzduž hrpta se gotovo uvijek nalazi tamna vijugava linija koja može biti u obliku romba ili „cik-cak“, a ide od glave do vrha repa. Dolazi na cijelom području Hrvatske na pogodnim staništima te na nekim otocima.

Otrovi poskoka i riđovke su pretežito hemotoksični jer izravno razaraju tkiva i izazivaju poremećaje u krvnom protoku. Prvi simptomi nakon ugriza su bol od ugriza i oticanje koje se širi od mjesta ugriza.

Mogu se javiti i simptomi kao nesvjestica, mučnina, povraćanje, znojenje zato što se u otrovu, iako u puno manjem opsegu, nalaze komponente koje djeluju neurotoksično.

Otrovni zmijski ugrizi su medicinsko hitno stanje koje se mora odmah liječiti. Ako je došlo do ugriza bitno je ostati miran i priseban, ne trčati i ne paničariti, jer ćemo time izazvati brže širenje otrova po tijelu, piše HZJZ.

Ako smo prepoznali da se radi o nekoj u Hrvatskoj prisutnih otrovnica, treba ugriženu osobu što prije prevesti do najbliže medicinske ustanove ili nazvati Hitnu pomoć, radi primanja antidota.

Do dolaska hitne pomoći ili dolaska u bolnicu potrebno je mirno ležati ili sjediti. Imobilizirajte ruku ili nogu na kojoj je ugrizna rana, kako bi se onemogućilo pokretanje što usporava širenje otrova u limfni i krvni sustav. Ruku treba postaviti u razini srca, a nogu držati na povišenom, što može smanjiti oticanje.

Skinite prstenje i satove prije nego dođe do oticanja ekstremiteta. Pokrijte mjesto ugriza čistom, suhom oblogom. Označite rub otoka na koži, piše Slobodna Dalmacija.

Ne činite ništa od sljedećeg:

  1. Ne čekajte pojavu simptoma, odmah potražite medicinsku pomoć.
  2. Ne koristite podvezivanje jer može sprečiti protok krvi i uzrokovati nekrozu.
  3. Nemojte rezati ranu nožem ili na bilo koji drugi način.
  4. Ne pokušavajte isisati otrov.
  5. Izbjegavajte nanošenje leda ili uranjanje u vodu.
  6. Ne koristite alkohol kao sredstvo protiv bolova.
  7. Nemojte uzimati lijekove protiv bolova poput aspirina ili ibuprofena.
  8. Nemojte pokušavati uhvatiti zmiju zbog rizika od dodatnog ugriza.
  9. Nema potrebe za pokušajem hvatanja zmije; liječnici dobro prepoznaju ugriz otrovnice i primjenjuju odgovarajući protuotrov.

– Ne pokušavajte zmiju uhvatiti, jer tačna determinacija vrste nije potrebna, doktori dobro znaju prepoznati ugriz otrovnice, a za ugrize svih naših otrovnica primjenjuje se jedinstven protuotrov.

OZNAKE:
Podijeli ovaj članak
1 komentar
Subscribe
Notify of
1 komentar
Most Voted
Newest Oldest
Inline Feedbacks
View all comments

Pitat ga sto ti je trebalo to.Ili lec i pravit se mrtav.