fbpx

Talibani zabranili sve strane valute u zemlji, može se koristiti samo domaći “afgan”

2 min. za čitanje

Talibani su danas najavili potpunu zabranu upotrebe strane valute u Afganistanu, što će sigurno uzrokovati daljnje poremećaje u ekonomiji koja je gurnuta na rub kolapsa naglim povlačenjem međunarodne podrške.

Iznenadni potez uslijedio je nekoliko sati nakon što je najmanje 25 ljudi ubijeno, a više od 50 ranjeno kada su naoružani napadači napali najveću vojnu bolnicu u Afganistanu nakon dvije velike eksplozije na lokaciji u centru Kabula.

“Ekonomska situacija i nacionalni interesi u zemlji zahtijevaju da svi Afganistanci koriste avganistansku valutu u svakoj trgovini”, rekli su talibani u izjavi koju je novinarima podijelio jedan od njihovih glasnogovornika.

Upotreba američkih dolara je široko rasprostranjena na tržištima Afganistana, dok pogranična područja koriste valutu susjednih zemalja kao što je Pakistan za trgovinu.

Talibanska vlada vrši pritisak na oslobađanje milijardi dolara rezervi centralne banke dok se zemlja pogođena sušom suočava s novčanom krizom, masovnom glađu i novom migrantskom krizom.

Afganistan je stavio milijarde dolara u aktivu u inostranstvu kod Federalnih rezervi SAD-a i drugih centralnih banaka u Evropi, ali je taj novac zamrznut otkako su talibani zbacili vladu koju podržava Zapad u augustu.

Odlazak snaga predvođenih SAD-om i mnogih međunarodnih donatora ostavili su zemlju bez grantova koji su finansirali tri četvrtine javne potrošnje.

Ministarstvo finansija saopćilo je da ima dnevni porez od oko 400 miliona afgana (4,4 miliona dolara).

Iako zapadne sile žele spriječiti humanitarnu katastrofu u Afganistanu, one su odbile službeno priznati talibansku vladu.

Podijeli ovaj članak
Napišite komentar
Subscribe
Notify of
0 komentara
Inline Feedbacks
View all comments