Švedska vlada usvojila novu reformsku strategiju za BiH

2 min. za čitanje

Švedska vlada usvojila je novu reformsku strategiju za Bosnu i Hercegovinu, za period 2021.-2027.

Vlada je danas donijela odluku o novoj, sedmogodišnjoj strategiji za reformsku saradnju Švedske za Zapadni Balkan i Tursku. Nastavak saradnje sa državama u regiji  će osnaživati uslove za demokratski i inkluzivni razvoj. Saradnja sa zapadnim Balkanom uključuje Albaniju, Bosnu i Hercegovinu, Kosovo, Crnu Goru, Sjevernu Makedoniju i Srbiju.

Novom strategijom Švedska će intenzivirati napore u radu na ljudskim pravima, demokratiji, vladavini prava, rodnoj ravnopravnosti, inkluzivnom ekonomskom razvoju te okolišu i klimatskim promjenama.

Švedska podrška će se također usmjeriti na miroljubiva i inkluzivna društva, kao i na izgradnju širokih i dugoročnih odnosa između Švedske i državama u regiji.

– Dešavanja u susjedstvu EU-a važna su za Švedsku i EU. U interesu je Švedske da nastavi sarađivati sa državama zapadnog Balkana da bi pridonijela demokratskom razvoju u oblasti ljudskih prava, rodne ravnopravnosti i vladavine prava – izjavio je Per Olsson Fridh, ministar za međunarodnu razvojnu saradnju. Švedska je jedan od najvećih bilateralnih donatora državama u regiji Zapadnog Balkana.

Švedska podrška nadopunjuje rad EU-a u područjima kojima Švedska daje prioritet. Prema strategiji, Švedska će i dalje doprinositi podršci EU-a u radu na reformskoj agendi tih država i njihovom približavanju EU. Podrška civilnom društvu ključna je za demokratski razvoj, a važna je i za podršku Švedske svim državama obuhvaćenim ovom strategijom.

O strategiji reformske saradnje odlučuje Vlada Švedske, ali će je provoditi Švedska agencija za međunarodnu razvojnu saradnju (Sida), Švedski institut, Akademija Folke Bernadotte i Generalni konzulat u Istanbulu.

– Finansiranje nove strategije za period 2021.-2027. iznosi ukupno 5,6 milijardi švedskih kruna, raspoređeno je na pet milijardi švedskih kruna za Zapadni Balkan i 600 miliona švedskih kruna za Tursku – saopćeno je iz Švedske ambasade u BiH.

Podijeli ovaj članak
Napišite komentar