fbpx

Sve češće vidimo čepove koji su spojeni za flašu – Evo o čemu je riječ

5 min. za čitanje

Na tržištu su se pojavile flaše s neodvojivim čepovima.

Čepovi se tako više neće moći odvajati kako je bilo moguće do sada, nego će nešto čvršćom plastičnom niti biti povezani s plastičnim prstenom omotanim na vrhu flaše. Zašto se ide na takvo rješenje?

Cilj je recikliranje

Radi se o direktivi Europske unije usmjerenoj prema ideji da se reciklira što više plastike. Kao što to već biva s direktivama Europske unije, radi se o nečemu već davno izglasanom, što tek mora stupiti na snagu u cijelosti.U ovom slučaju, u maju 2018. Europska unija je najavila novu direktivu o tome kako postupati s plastičnim proizvodima za jednokratnu upotrebu. Prema toj će se direktivi, između ostalog, pića moći prodavati u plastičnim flašama samo ako čep ostane pričvršćen. Direktiva je izglasana 5. juna 2019. godine, a proizvođači imaju obavezu da joj svoje proizvode u cijelosti prilagode do decembra 2024.

Nova direktiva EU o plastici za jednokratnu upotrebu se na globalnom nivou smatra najambicioznijim pravnim instrumentom koji se bavi morskim otpadom. Uglavnom, direktiva zabranjuje plastične proizvode za jednokratnu upotrebu gdje su moguće alternative. To su npr. plastični štapići za vatu, pribor za jelo, tanjiri, slamke…

Ova direktiva je dio prve Strategije o plastici Europske unije, koja za cilj ima da se plastična ambalaža na tržištu EU reciklira do 2030. godine, smanji potrošnja plastike za jednokratnu upotrebu i ograniči namjerna upotreba mikroplastike.

Otpad bi se zbog ove odluke mogao smanjiti za 10 posto

Prema podacima Europske komisije, Europljani svake godine proizvedu 25 miliona tona plastičnog otpada, ali manje od 30 posto se prikupi za recikliranje. Kako stoji u direktivi, u EU od 80 do 85 posto morskog otpada čini plastika, pri čemu plastični predmeti za jednokratnu uporabu čine 50 posto, a predmeti povezani s ribolovom 27 posto ukupne količine.

Nakon što 2024. u EU postane obvezno da čepovi i poklopci ostanu pričvršćeni na sve flaše za piće, predviđa se za 10 posto smanjenje plastičnog otpada pronađenog na europskim plažama. U direktivi piše kako su čepovi i poklopci izrađeni od plastike neki od plastičnih predmeta za jednokratnu uporabu koje se najčešće pronalazi na plažama EU.

“Stoga bi se spremnici za napitke koji su plastični proizvodi za jednokratnu upotrebu trebali smjeti stavljati na tržište samo ako ispunjaju posebne zahtjeve u pogledu dizajna proizvoda kojima se znatno smanjuje odbacivanje u okoliš čepova i poklopaca izrađenih od plastike”, navodi se u direktivi.

Sve skupa nije prošlo bez problema. Kako EU voli standarde i pravila tako je odlučila i standardizirati te čepove da budu odgovarajuće čvrstoće, pouzdani i sigurni dok ostaju pričvršćeni na bocu tokom uporabe proizvoda.

CEN, Europski odbor za normizaciju, prvo je odbio zahtjev Europske komisije da razvije standard za čepove i poklopce koji ostaju pričvršćeni na posude za piće, a standardizacija je uspjela tek iz drugog pokušaja.

Kad ste zadnji put vidjeli goli čep u okolišu

No koliko je takvo što zaista korisno? Naravno da je svako promišljanje o očuvanju okoliša korisno i dobrodošlo, jasno je i da takvo rješenje dugoročno možda i može donijeti nešto dobro, ali ipak treba reći i da argumenti za ovakvo rješenje ostavlja dojam kao da se dosad flaše nisu mogle reciklirati zajedno s čepovima, a sad napokon mogu čep pričvršćen za bocu ili kartonsku ambalažu.

Sugerira da su se prije čepovi redovito bacali na ulicu, dok tek sad kad su pričvršćeni na flašu to neće biti slučaj. A zapravo se ne možemo sjetiti kad smo posljednji put vidjeli goli čep u okolišu. Obično ljudi zajedno tretiraju flašu s čepom, bilo da je recikliraju ili, eto, onečišćuju okoliš.

Nadalje, onoga kome nije do recikliranja pričvršćeni čep na recikliranje i neće natjerati pa je pitanje koliki su stvarni učinci ove mjere.

Još jedan potencijalni problem je sama praktičnost, što posebno dolazi do izražaja kod manjih flaša, onih od pola litre koje se piju gradom, na putu ili u automobilu. Kao što potrošači pišu na raznim forumima ili na društvenim mrežama, piti izravno iz boce nije uvijek najugodnija stvar.

Podijeli ovaj članak
2 komentara
Subscribe
Notify of
2 komentara
Most Voted
Newest Oldest
Inline Feedbacks
View all comments

Ovo nije riješenje, svatko to otkine i baci jer smeta, tu će netko zaraditi brdo para, način odbrani toči završni,

Totalna idiotarija, mislio sam da samo kod nas debili izglasuju glupe zakone ali vidim da ih je sve više u europi. Nevjerojatno je koliko malo pameti upravlja svijetom