fbpx
Ad image

Šta se može dogoditi ukoliko pojedemo košpicu lubenice?

1 min. za čitanje

Da li su i vas roditelji plašili kada ste bili mali da će vam u stomaku narasti lubenica ukoliko pojedete košpicu? No, koliko je (ne)sigurno uopšte pojesti i košpicu uz lubenicu.

“Ako slučajno progutate sjemenku lubenice, neće se dogoditi ništa loše. One se ne nakupljaju u tijelu, već ih prirodno izbacujemo”, kaže gastroenterologinja Anastasija Timošenko.

Naime, bijele sjemenke su mekane i lakše se gutaju, dok se crne teško žvaču pa ih mnogi iz tog razloga radije uklone.

Ipak, s obzirom na to da su bogate hranjivim sastojcima, osobito omega-3 masnim kiselinama, kalijem i magnezijem, preporučljivo ih je pojesti pečene.

Sjemenke isperite i osušite. Kad se potpuno osuše, prelijte ih malo maslinovim uljem te ih ravnomjerno rasporedite na lim za pečenje.

Posolite ih, pa ih pecite u pećnici zagrijanoj na 160 stupnjeva 10 do 15 minuta. Slobodno se poigrajte začinima kao što su kajenski papar, cimet ili prstohvat šećera.

Međutim, pacijenti s gastrointestinalnim problemima trebaju biti oprezni. Sjemenke lubenice mogu izazvati nadutost, bol pa čak i proljev.

Podijeli ovaj članak
Napišite komentar
Subscribe
Notify of
0 komentara
Most Voted
Newest Oldest
Inline Feedbacks
View all comments