fbpx

Simptomi koji ukazuju na nedostatak vitamina C

2 min. za čitanje

Muškarci i žene imaju različite potrebe za unosom vitamina C, kao i pušači u odnosu na nepušače.

Odrasla osoba ženskog spola bi svakog dana trebala u organizam unijeti 75 mg vitamina C, a odrasla osoba muškog spola 90 mg istog vitamina. Pušači bi ovu dozu trebali povećati za barem 50 posto jer je dokazano da u tijelu imaju niži nivo vitamina C.

Ovaj vitamin potiče aktivnost bijelih krvnih zrnaca i tako podržava imunološki sustav organizma, ključan je za kožu, krvne žile, hrskavicu, tetive jer sudjeluje u proizvodnji kolagena, ali je i moćan antioksidans.U sezoni prehlada i gripa savjetuje se uzimati i više doze, od 500 do 1000 mg na dan, piše portal Živim.

Sljedeći simptomi su zapravo prva dva znaka da imate manjak vitamina C.

Umorni ste?

Težak nedostatak vitamina C, koji može biti i smrtonosan (skorbut), danas je rijedak, no, s obzirom na raširene loše navike u prehrani i na njegovu izuzetnu osjetljivost na toplinu, svijetlost, zrak i vodu, očigledno je da ga mnogi unose premalo u organizam.

Prvi simptomi nedostatka vitamina C se mogu pojaviti već ako imamo nedovoljnu količinu ovog vitamina tijekom perioda od tri mjeseca. Najraniji znak vjerojatno će biti umor.

Krvarenje desni

Još jedan rani znak manjka vitamina C su crvene i otečene desni, kao i krvarenje desni.

Ostali simptomi koji obično slijede su lak nastanak modrica, sporo zarastanje rana, bolovi u zglobovima i gruba koža, prenosi Danas.

Koje namirnice su najbogatije vitaminom C?

Vitamin C nalazi se u citrusima i njihovim sokovima, paprici, brokuli, kelju, prokulici, kiselom kupusu, zelenoj salati, jagodama, dinji, rajčici, šparogama i drugim srodnim namirnicama.

Podijeli ovaj članak
Napišite komentar
Subscribe
Notify of
0 komentara
Inline Feedbacks
View all comments