fbpx

Seat zatvara pogone: bit će zamjenjen markom Cupra

1 min. za čitanje

Seat više neće proizvoditi automobile i bit će zamijenjen markom Cupra, potvrdio je predsjednik Volkswagen koncerna, Thomas Schäfer.

Dodao je da će postojeći Seatovi modeli ostati u proizvodnji dok ne dostignu svoje prirodne životne cikluse, nakon čega će marka Seat prestati proizvoditi automobile. Ime Seat će ostati, ali će dobiti drugu svrhu, a Volkswagen će ga koristiti za druge mobilne usluge, kao što su električni romobili.

Odluka je donesena zbog činjenice da bi bilo pretjerano ulagati u oba brenda, Seat i Cupru, dok Cupra ima veći potencijal za profit.

“Volkswagen Grupa će uložiti značajna sredstva u razvoj marke Cupra. Planiramo proizvesti Cupra Formentor, Cupra Tavascan i predstaviti novi model Cupra Urban Rebel, kao i električni sportski automobil Cupra DarkRebel”, izjavio je Schäfer.

Produkcijska verzija ovog automobila bit će pokrenuta 2025. godine u Seatovoj tvornici u Martorellu, Španija, zajedno s vozilima drugih marki iz VW Grupe, uključujući VW ID 2. Schäfer je također napomenuo da španski kupci dobro prihvataju Cupra marku i istaknuo da je Cupra i dalje najbrže rastući brend u Europi.

Moguće je da će i ikonički Seat Leon postati Cupra Leon već od rebrandiranja iduće godine.

Podijeli ovaj članak
Napišite komentar
Subscribe
Notify of
0 komentara
Inline Feedbacks
View all comments