fbpx

Ruske diplomate napustile Sjevernu Koreju gurajući željeznička kolica

1 min. za čitanje

Osam zaposlenih u Ambasadi Rusije u Pyongyangu i njihove porodice proveli su više od 34 sata pokušavajući da napuste Sjevernu Koreju. Jedan od njih uspio je tako što je preko granice gurao prtljag i djecu u željezničkim kolicima.

Granice Sjeverne Koreje već mjesecima su zatvorene, kao dio napora režima Kim Jong-una da drži pandemiju koronavirusa pod kontrolom. S obzirom da su letovi između Vladivostoka i glavnog grada Sjeverne Koreje već mjesecima obustavljeni, putovanje “lavirintom” bio je jedini način na koji su ruske diplomate i njihove porodice mogli napustiti zemlju, objavila je Ambasada Rusije na Facebook stranici, a prenosi CNN.

Putovanje je započelo vozom. Rusi su proveli 32 sata putujući starom sjevernokorejskom željeznicom, potom su dva sata putovali autobusom do granice, gdje su prtljag trebali utovariti na željeznička kolica i na taj način nastaviti put.

Ambasada je objavila dvije slike trećeg sekretara Vladislava Sorokina kako gura svoju porodicu i njihov prtljag, a put je uključivao i prelazak mosta preko rijeke Tumen, koja odvaja Rusiju od Sjeverne Koreje.

Kada je porodica stigla do ruske stanice Khasan, sačekale su ih kolege iz Ministarstva vanjskih poslova, koji su im pomogli da dođu do aerodroma u Vladivostoku.

Podijeli ovaj članak
Napišite komentar
Subscribe
Notify of
0 komentara
Inline Feedbacks
View all comments