Rimac Automobili zvanično preuzimaju Bugatti, sjedište firme će biti u Hrvatskoj

1 min. za čitanje

Nakon brojnih najava i špekulacija, danas je zvanično objavljeno da kompanija Rimac Automobili postaje većinski vlasnik marke Bugatti, dok sama kompanija postaje Rimac Grupa podijeljena na dvije kompanije – Bugatti Rimac i Rimac Technology.

Danas poslijepodne su ovo potvrdili iz kompanije Rimac Automobili, čime su potvrđena nagađanja da će Rimac preuzeti Bugatti, čuvenu kompaniju poznatu po hipersportskim automobilima.

Prema prvim saznanjima Rimac, iza kojeg stoje Porsche i Hyundai, posjedovat će 55 posto nove kompanije, dok će ostatak posjedovati VW-ova marka Porsche.

To znači da će Porsche kontrolisati 58,2 odsto nove kompanije putem svojih postojećih udjela u Rimac Automobilima, iako su kompanije rekle da Porsche neće imati pravo glasa o tome kako se upravlja ovom grupom. “Nikakav novac nije promijenio ruke”, rekao je u šef Porschea, Oliver Blume.

Ovo, također, Rimca dovodi dalje pod VW okrilje, jer je njemačka kompanija krenula u električnu ofanzivu u iznosu od 35 milijardi eura. I Bugatti i Rimac nastaviće razvijati svoje marke, a dok će Bugattijeva proizvodnja ostati u Francuskoj, sva njegova istraživanja preselit će se u novo sjedište Rimca u Hrvatskoj.

Podijeli ovaj članak
Napišite komentar