fbpx

Preminuo je Tom Stoddart, čovjek koji je napravio fotografiju “Žena Sarajeva”

1 min. za čitanje

Britanski fotoreporter Tom Stoddart, autor jedne od najpoznatijih fotografija nastalih u ratnom Sarajevu, preminuo je danas u 68. godini života.Stoddart je jedan od mnogih stranih fotoreportera koji su tokom rata u svijet slali slike iz opkoljenog Sarajeva. Sredinom 1993. godine napravio je fotografiju “Žena Sarajeva”, na kojoj je moguće vidjeti Sarajku Melihu Varešanović.

Stoddart se kasnije u razgovoru za časopis Reportage osvrnuo na momenat kada je nastala ova fotografija, kazavši kako je snimljena u najkrvavijem trenutku.

“Radio sam na foto-eseju koji je dokumentovao živote žena u ratnom Sarajevu. Svakog dana te žene su hrabro odlazile po kruh i vodu, neprestano na meti snajpera. Ulice na Dobrinji bile su naročito opasne i ljudi se nisu izlagali opasnosti bez prijeke potrebe. Čuli su se pucnji snajpera i ja sam našao zaklon iza vreća s pijeskom, a u tom trenutku se, iznenada, jedna žena pojavila na pustoj ulici. Hodala je ponosno, visoko uzdignute glave i imala ruž na usnama, štikle i šarenu haljinu. Uspio sam napraviti tri ili četiri snimka svojom Leicom dok je prolazila pored mene”, ispričao je Stoddart.

Podijeli ovaj članak
Napišite komentar
Subscribe
Notify of
0 komentara
Inline Feedbacks
View all comments