fbpx

Predstavljanje iPhonea 14 moglo bi biti odgođeno zbog sve većih tenzija između Kine i Taiwana

2 min. za čitanje

Proteklih se dana u stranim i domaćim medijima moglo čitati o predsjednici Zastupničkog doma američkog Kongresa, Nancy Pelosi, i njenom posjetu Tajvanu, koji je izazvao nezadovoljstvo Kine i na kraju reakciju u obliku vojnih vježbi u Tajvanskom tjesnacu.

Tenzije već danima rastu, a to će se najvjerojatnije odraziti i na svijet tehnologije i to posebno Apple. Naime, američki tehnološki gigant iz Cupertina najveći je kupac TSMC-a (Taiwan Semiconductor Manufacturing Company), čije čipove isporučuje u proizvodni pogon Pegatrona u Kini gdje se sastavljaju iPhone.

Iako Kina i Tajvan ni u prošlosti nisu gajili međusobne simpatije, posjet Pelosi još je više opteretio te odnose. Državna administracija Kine tako je donijela nove propise koji zabranjuju bilo kakvo spominjanje „Tajvana“ ili „Republike Kine“ u otpremnim dokumentima, piše GSM Arena.

To, dakle, znači da bi neki, ako ne i sav hardver koji se šalje iz Tajvana, mogao biti vraćen u zemlju, što bi u konačnici moglo odgoditi proizvodnju i na koncu predstavljanje dugo očekivane iPhone 14 serije mobitela.

Štoviše, potpredsjednik Pegatrona i najviši rukovoditelji TSMC-a viđeni su s Pelosi tijekom posjeta, što bi još više moglo pogoršati trgovinski odnos između Kine i Tajvana. Apple je iz tog razloga zatražio od svojih tajvanskih partnera da se sve oznake „Made in Taiwan“ ili „Republic of China“ uklone ili zamijene.

Osim toga, Appleov dugogodišnji analitičar, Ming-Chi Kuo tvrdi da će Apple neke 6,1-inčne iPhone 14 modele proizvoditi u Foxconnovom proizvodnom pogonu u Indiji. Ako se to pokaže istinitim, to će biti po prvi puta u povijesti da Apple tako snažno diverzificira svoju proizvodnju.

Podijeli ovaj članak
Napišite komentar
Subscribe
Notify of
0 komentara
Inline Feedbacks
View all comments