Pojavio se krivotvoreni lijek protiv COVID-a!

1 min. za čitanje

Agencija za lijekove i medicinske proizvode HALMED upozorila je u srijedu da se izvan EU-a pojavio krivotvoreni lijek za COVID-19 pod nazivom Lagevrio te su poručili da građani ne nabavljaju taj lijek iz trećih zemalja iz sigurnosnih razloga.

HALMED je upozorenje zaprimio od švicarske agencije za lijekove (Swissmedic), a zahvaćena je serija lijeka 120821, s rokom valjanosti do 29. maja 2022. godine.

Pakiranje lijeka iz predmetne serije unijela je iz Srbije u Švicarsku privatna osoba, a istragom je utvrđeno da to pakiranje lijeka ne sadrži djelatnu tvar molnupiravir.

“HALMED upozorava hrvatske građane da lijekove, iz sigurnosnih razloga, ne nabavljaju iz trećih zemalja te od neovlaštenih osoba. HALMED apeluje da se lijekovi nabavljaju isključivo na ovlaštenim prodajnim mjestima, na kojima se nalaze provjereni i odobreni lijekovi”, navodi se između ostalog u objavi.

Dodaju da su svi lijekovi koji trenutno imaju važeće odobrenje u liječenju bolesti COVID-19 namijenjeni su za korištenje u bolnicama te da niti jedan nije namijenjen za primjenu kod kuće.

Navode da do sada nisu zaprimili ni jednu prijavu sumnje na krivotvoreni lijek, piše Direktno.

“U slučaju bilo kakve sumnje u pojavu krivotvorenog lijeka, potrebno je obavijestiti HALMED putem adrese elektroničke pošte [email protected]“, istakli su iz ove kompanije.

Podijeli ovaj članak
Napišite komentar