fbpx

Pazite na planet, zatopljenje bi moglo promijeniti okus piva

1 min. za čitanje

Sada, australski stručnjaci upozoravaju da bi globalno zatopljenje moglo značajno podići cijenu piva, ali i promijeniti okus.

Vjeruje se da, ako će planet postati sve topliji, bit će i sve više suša u regijama gdje raste ječam, jedan od ključnih sastojaka piva. Bude li ječam visoko tražena roba, porast će mu cijena, a time i proizvodnja piva, piše Brisbane Times. Klimatske promjene mogle bi promijeniti i količinu škroba u ječmu.

Znanstvenici sa Sveučilišta Queenslanda rade na tome da osiguraju cijenu piva te pokušavaju učiniti ječam otpornim na sušu. Prvo su u drugim žitaricama, koje rastu u vrućim krajevima, otkrili karakteristike koje im osiguravaju da “ostaju zelene”, a njih pokušavaju ugraditi u ječam, što bi osiguralo stabilnu ponudu za proizvodnju.

Znanstvenici u studiji opisuju kako bi te “zelene gene” mogli ubaciti u žitarice što bi im pomoglo u borbi sa sušom, ali i održanju strukture škroba.

Navode da se radi o karakteristikama koje se javljaju prirodno, ali više u divljim vrstama. One su se u međuvremenu izgubile u korist prinosa, a znanstvenici ih sada žele jednostavno ponovno vratiti, prenosi Daily Mail.

OZNAKE:
Podijeli ovaj članak
Napišite komentar
Subscribe
Notify of
0 komentara
Inline Feedbacks
View all comments