fbpx

Objavljeni podaci o špijunskom avionu Bombardier Globaleye

2 min. za čitanje

Napadači su uspjeli ransomwareom zaraziti kanadskog proizvođača aviona Bombardier, a nakon što je kompanija odbila platiti otkupninu njihovi su tajni dokumenti osvanuli na dark webu.

Kanadski proizvođač aviona Bombardier bio je ove sedmice metom hakerskog napada. Potvrdili su kako su bili žrtvom kibernetičkog napada prilikom kojeg su napadači uspjeli pristupiti njihovoj računarskoj mreži i “zatočiti” bitne im podatke. Kao što to obično biva, kriminalci su poslali zahtjev za plaćanjem otkupnine, a nakon što je Bombardier odbio platiti traženi iznos, hakeri su ostvarili svoju prijetnju i u javnost pustili osjetljive podatke.

Nekoliko dana nakon hakerskog napada tako su na dark webu, na forumu CLOP^_-LEAKS, osvanuli detalji špijunskog aviona Bombardier Globaleye. Ovaj model nastao je saradnjom Bombardiera i Saaba. Na tom mjestu hakeri i inače postavljaju podatke ukradene u ransomware napadima, a čiji vlasnici odbiju platiti otkupninu. Podaci koji su se tamo našli navodno uključuju detaljne nacrte za ovaj model aviona, kao i dokumente vezane za njegov dizajn i sastavne dijelove.

Kibernetički kriminalci identificirani su kao skupina koja se služi ransomwareom Clop, kojim je navodno prije godinu dana bila napadnuta i hrvatska naftna kompanija INA.

Novi model naprednog aviona

Bombardier Globaleye prerađeni je mlazni putnički avion Global 6000 kanadskog proizvođača. Švedska kompanija Saab preradila ga je u špijunski avion i opremila ga posebnim zračnim radarskim sistemom za rano upozoravanje na neprijateljske letjelice (airborne early warning radar, AEW)

Riječ je o relativno novom modelu špijunskog aviona, predstavljenoga 2018. godine. Jedini kupac tog modela trenutačno su Ujedinjeni Arapski Emirati koji su naručili pet Bombardierovih zrakoplova Globaleye. Kupovinu trenutačno razmatra i Finska, koja bi od Saaba mogla naručiti dva primjerka, zajedno s flotom od 64 Gripena E/F, o čemu će odluka biti donesena ove godine.

Podijeli ovaj članak
Napišite komentar
Subscribe
Notify of
0 komentara
Inline Feedbacks
View all comments