fbpx

Obavezno pročitati: Kako pravilno koristiti klima uređaj

3 min. za čitanje

Klima uređaji vrlo su korisni u ljetnim danima, kada temperature vani dostižu do 40 stepeni Celzijusa. Njihovo pravilno korištenje ne može naškoditi čovjeku, kažu doktori. Međutim, većina nas danas, u želji da svoj prostor što brže rashladi, poseže za nepravilnim korištenjem klima uređaja. Tako naprimjer, mnogi ostavljaju ove uređaje uključenim duže vremena, što nije preporučljivo.

”Štetni uticaji se ogledaju prvenstveno kod dugotrajne upotrebe klima uređaja u razvijanju prehlada i infekcija gornjih respiratornih organa, iako se pogoršavaju stanja artritisa, neuritisa, glavobolje”, kaže dr.Mersija Marković, specijalista porodične medicine.

Kod osoba koje dugo rade u klimatiziranom prostoru, te naglo izađu vani može nastati temperaturni šokVelika razlika u temperaturama u zatvorenom prostoru i vani, stvara haos u organizmu čovjeka, a može izazvati i smrt. Stoga se ne preporučuje nagli izlazak iz klimatiziranih prostorija.

”Klimatizirane prostorije treba da se održavaju kratko, da je temperatura tek nekoliko stepeni niža od vanjske temperature, ne treba da bude niža ispod 26 stepeni, da se kratko izlažu, na kraju tako se i štedi struja i materijalno korištenje”, ističe ona.

Iako ih mnogi koristimo često zaboravljamo na njihovo redovno čišćenje, što uzrokuje ne samo loš kvalitet zraka nego i razmnožavanje bakterija. Istraživanja su pokazala da se u filterima klima uređaja, bez obzira da li se radi o onim u zatvorenom prostoru ili u automobilima nađe više vrsta mikroorganizama koje izazivaju bolesti kod čovjeka.

”Jedna od tih ozbiljnih bolesti je i legionarska bolest koja se manifestuje u dva oblika, jedan je sa običnom prehladom sa glavoboljom, slabošću mišića, povišenom temperaturom, ali može se javiti i vrlo ozbiljniji oblik koji ide sa atipičnom upalom pluća, koji je u dobrom procentu, oko 15 posto i smrtonosna”, naglašava dr. Marković.

Bez obzira da li je smješten u unutrašnjem ili vanjskom prostoru, u kući ili u automobilu, klima uređaji moraju se redovno održavati. To podrazumijeva sezonsko ili češće mijenjanje filtera, ali i redovno čišćenje.

Najveću ponudu i najpovoljnije cijene klima uređaja na području općine Lukavac ali i šire, sa montažom i servisom od najviše 48 sati i garancijom od 36 mjeseci možete pronaći u IMEL-u u ulici Skendera Kulenovića ili putem internet shop-a na adresi: http://shop.imel.ba

OZNAKE:
Podijeli ovaj članak
Napišite komentar
Subscribe
Notify of
0 komentara
Inline Feedbacks
View all comments