fbpx

Nova prevara: Aplikacija koja za nekoliko sekundi unosi zlonamjerni virus u mobitel!

1 min. za čitanje

Sigurnosni stručnjaci prošli su mjesec upozorili na neslužbenu verziju aplikacije koja garantira ‘dodatne opcije’, ali u biti uvodi zlonamjerni virus u telefon.

Pomoću iste aktiviraju se oglasi, kupuju pretplate i presreću poruke, kažu iz Kaspersky Laba, a ova prevarantska verzija Whatsappa zove se FMWHatsapp.

Krađa novca

Korisnici WhatsAppa nedavno su upozoreni na prevaru pomoću koje kriminalci žele novac, pretvarajući se da su neko koga znate. Jedan od primjera je žena u Velikoj Britaniji koja je dobila poruku od sina da mu je mobitel pao u zahod te da je to njegov novi broj. S tog broja idućeg je dana dobila i molbu za hitnom uplatom, u što je nasreću i posumnjala te novac nije uplatila.

Stručnjaci savjetuju da se prije bilo kakvog poteza osobno čujete s kontaktima koji vam upućuju neobične zahtjeve preko WhatsAppa.

Lažne dostave

Još jedna situacija u kojoj je potreban veliki oprez su poruke u kojima se iznose detalji o dostavi. Prevaranti glume dostavnu službu i traže da se klikne na opasne linkove te unose detalji poput onih s bankovnih kartica.

Ovaj oblik prevare posebno je procvjetao u pandemiji, a savjetuje se provjera linka i maila s kojeg zahtjevi stižu.

Podijeli ovaj članak
Napišite komentar
Subscribe
Notify of
0 komentara
Inline Feedbacks
View all comments