fbpx

Njemci ipak odbili plan EU o zabrani novih automobila na fosilna goriva od 2035. godine

1 min. za čitanje

Njemačka vlada se neće složiti s planovima Evropske unije da zabrani prodaju novih automobila s motorima s unutrašnjim sagorijevanjem od 2035. godine, potvrdio je ministar finansija Christian Lindner.

U svojoj namjeri da smanji emisiju koja zagrijava planetu za 55 posto do 2030. godine u odnosu na nivoe iz 1990. godine, Evropska komisija je predložila 100-postotno smanjenje CO2 emisije novih automobila od 2035. godine, a to znači da bi bilo nemoguće prodavati automobile sa SUS motorima.

Evropski parlamentarci su podržali ovaj plan prošlog mjeseca prije pregovora sa zemljama članicama EU o konačnom zakonu.

Govoreći na događaju koji je organizovala njemačka industrijska asocijacija BDI, Lindner je rekao da je zabrana automobila sa SUS motorima pogrešna odluka te da se njemačka vlada neće složiti s ovim evropskim zakonom.

Lindner je član Slobodnih demokrata orjentisanih na biznis, koji dijele vlast sa Socijaldemokratama i Zelenima, a tokom svog govora je kazao da će Njemačka i dalje biti vodeće tržište za električna vozila.

Podijeli ovaj članak
Napišite komentar
Subscribe
Notify of
0 komentara
Inline Feedbacks
View all comments