fbpx

Najukusnije oružje protiv hladnoće: Otkrijte najbolje voće za zimske dane!

3 min. za čitanje

Voće je uvijek jedna od najzdravijih opcija za ishranu ali je posebno važno tokom nadolazećih, hladnih dana. Zimsko voće je ukusno, sočno i sadrži niz vitamina, minerala, antioksidansa i vlakana koji su prijeko potrebni za održavanje zdravlja i imuniteta.

Voće je prava riznica nutritivnih vrijednosti koja se ne smije zanemariti. Bogato je vitaminima kao što su vitamin C, A, K i mnogi iz kompleksa B vitamina. Osim toga, voće je izvor esencijalnih minerala poput kalijuma, magnezijuma i cinka. Ono što ga posebno čini vrijednim jeste visok sadržaj antioksidanata, koji se bore protiv slobodnih radikala u tijelu i time pomažu u prevenciji mnogih bolesti i odžavanju našeg zdravlja.

Ovo su samo neke vrste voća koje je preporučeno konzumirati tokom hladnijih dana ali važno je naglasiti da je raznovrsna ishrana ključna za održavanje optimalnog zdravlja. Uključivanjem različitih vrsta voća, povrća i drugih hranjivih namirnica, osiguravamo da organizam dobije sve potrebne nutrijente. Održavanjem balansirane ishrane doprinosimo jačanju imunološkog sistema i općeg zdravlja.

Jabuke

Da li ste znali da vam jabuke daju energiju efikasnije od jutarnje kafe? Jedina razlika je u tome što stalni izvor energije koji dobijate dolazi od šećera u jabukama, a ne od kofeina.


Jabuke sadrže veliku količinu vitamina C. Ovo je snažan prirodni antioksidans koji može pomoći u povećanju otpornosti vašeg tijela na infektivne agense i oštećenja uzrokovana slobodnim radikalima.

Nar

Vrhunska “superhrana” koja pršti slatkim i oštrim ukusima, šipak čini pravi užitak zimske sezone koji pruža nutritivni podsticaj tokom hladnih meseci.


Prepun antioksidansa, šipak pomaže u jačanju kostiju i imuniteta, dok njihov visok sadržaj vitamina C pomaže u podmlađivanju kože, boreći se protiv suhoće koja često prati zimsku sezonu. Osim toga, ovi rubin-crveni, sočni dragulji su fantastičan izvor vlakana i promoviraju zdravlje probave.

Kivi

Kivi je voće zelene boje, slatkog i oštrog okusa koje može biti bogato raznim hranjivim tvarima kao što su vitamin C, željezo, vlakna i antioksidansi.

Kivi podstiče zdravlje kože i sprečava rano starenje kože. Takođe sadrži minerale kao što su magnezijum, kalijum, kalcijum, fosfor, bakar, cink i gvožđe.

Narandže

Blago kiselkasto i slatko voće između ostalog sadrži vitamin C, vlakna, kalij, folat i tiamin. Sadržaj vitamina C pomaže u jačanju imunološkog sistema kako bi vam pomogao u borbi protiv infekcija i promovira zdravlje kože.

Smatra se da konzumiranje narandže smanjuje rizik od bolesti bubrega. Folna kiselina prisutna u narandžama pomaže u prevenciji anemije.

Grožđe


Grožđe je veoma hranjivo i ukusno voće, bilo da odaberete zeleno, crveno ili ljubičasto. Grožđe je bogato vlaknima, što ga čini dobrim za probavni sistem.

Prirodne fitokemikalije (antocijanini i resveratrol) prisutne u njima pomažu u smanjenju upale, čime se umanjuju rizici od nekoliko kroničnih upalnih bolesti.

(Foto: Unsplash)

OZNAKE:
Podijeli ovaj članak
Napišite komentar
Subscribe
Notify of
0 komentara
Inline Feedbacks
View all comments