fbpx

Naglo povećanje temperatura može biti opasno po zdravlje: Ovo su ugrožene skupine

2 min. za čitanje

U narednim danima u Bosni i Hercegovini se očekuju temperature do 35 stepeni. Slična situacija je i u regiji, a u Srbiji su već najavljene i tropske noći. Ovo vrijeme može biit opasno po zdravlje ljudi, posebno hroničnih pacijenata. Dr. Sandra Ćosić dala je savjete šta treba raditi kako bi se ove vremenske promjene i vusoke temperature prošli bez posljedica.

Ko je ugrožen?

Hronični bolesnici, kardiovaskularni pacijenti koji imaju problema sa srcem i krvnim sudovima, kao i pacijenti koji imaju asmatične tegobe.

“Upozorenje se odnosi i na sve starje pacijente”, rekla je dr. Ćosić.

Kako se zaštititi?

“Potrebno je redovno uzimati terapiju, ne preskakati niti je smanjivati bez konsultacije s ljekarom. Sve poslove treba obavljati u ranim jutarnjim ili kasnim poslijepodnevnim časovima. Treba oblačiti laganu odjeću svijetlih boja i izbjegavati boravak u najtoplijem dijelu dana od 11 do 17 časova. Jesti češće manje obroke, hranu koja se brže vari i piti čak i litar više tečnosti nego u zimskom periodu”, kazala je dr. Ćosić.

Dodaje da je bitna i fizička aktivnost, ali da se ona treba obavljati u ranim jutarnjim časovima. I na kraju, veoma su bitni san i odmor.

“Oscilacije u temperaturama predstavljaju šok za organizam, a tu je i proljetni umor iz kojeg još nismo izašli. Sve to u kombinaciji znači da treba biti oprezan”, dodala je dr. Ćosić.

Podijeli ovaj članak
Napišite komentar
Subscribe
Notify of
0 komentara
Inline Feedbacks
View all comments