fbpx

Lista top 10 najplaćenijih youtubera u 2021. godini

4 min. za čitanje

Jš jednom je objavljena top lista youtubera prema zaradi u protekloj godini, koju je složio američki poslovni časopis Forbes. Prema novoj ljestvici, u 2021. je s trona, nakon nekoliko godina, skinut danas desetogodišnji Ryan Kaji, recenzent igračaka. Na njegovo mjesto zasjeo je 23-godišnji Jimmy Donaldson, poznat kao Mr.Beast, američki zabavljač poznat po svojim neobičnim izazovima, velikodušnom dijeljenju novca sudionicima te raznim dobrotvornim akcijama.

#1 MR.BEAST – 54 MILIONA DOLARA

Mr.Beast je tijekom prošle godine zabilježio preko 10 milijardi pregleda na svojim videima, ima 88 miliona pretplatnika, a na račun toga je, prema Forbesu, zaradio čak 54 miliona dolara. To je gotovo dvostruko više nego što je u 2020. godini zaradio spomenuti Ryan Kaji, koji je prošlu godinu završio tek na sedmom mjestu.

#2 JAKE PAUL – 45 MILIONAA DOLARA

Youtuber koji se posljednjih godina dao u boks, pa time privukao brojnu publiku, vratio se na popist najplaćenijih nakon 2018. godine. Najviše je, dakle, zaradio od svojih borilačkih avantura, koje promovišena YouTube kanalu. Karijera mu je bila obilježena i skandalom, kada je njegov brat Logan snimao tijela samoubica u jednoj japanskoj šumi, pa jedno vrijeme zbog toga nije mogao zarađivati od oglasa. No, oporavio se od toga i sada mu ide bolje nego ikad.

#3 MARKIPLIER – 38 MILIONA DOLARA

Havajski gamer Mark Edward Fischbach danas ima 31 milion pretplatnika, bavi se igrama, televizijom i podcastima, komedijom, crtanim parodijama i raznim drugim sadržajima.

#4 RHETT AND LINK – 30 MILIONA DOLARA

Dvojac je počeo vodeći svoj talk show na YouTubeu, potom su pokrenuli i nekoliko drugih realityja, a za svoje sadržaje ponekad pretplatu i naplaćuju. Gledatelja voljnih platiti i do 50 dolara za to, očito, ima dovoljno.

#5 UNSPEAKABLE – 28,5 MILIONA DOLARA

Prvi puta na ovom popisu je igrač Minecrafta Nathan Graham YouTubeom se bavi već deset godina, a sada je s gotovo 13 miliona pretplatnika počeo zarađivati ozbiljniji novac.

#6 NASTYA – 28 MILIONADOLARA

Sedmogodišnja Ruskinja koja živi u SAD-u vodi svoj vlog, prodaje suvenire i NFT-ove, i, uz pomoć roditelja, zabavlja preko 85 milionaa pretplatnika.

#7 RYAN KAJI – 27 MILIONA DOLARA

Iako je zaradio tek nešto manje nego godinu prije, naš stari znanac Ryan već šest godina recenzira igračke i od toga sasvim pristojno zarađuje. Osim 31 miliona pretplatnika može se pohvaliti i cijelim nizom brandiranih proizvoda koje prodaju veliki trgovački lanci u SAD-u.

#8 DUDE PERFECT – 20 MILIONA DOLARA

Još jedan kanal koji je redovito na listama najplaćenijih je onaj koji vodi peteročlana ekipa sportaša i zafrkanata koji snimaju viralne sadržaje vezane uz sport i razne druge zabavne aktivnosti. Prati ih 57 miliona ljudi.

#9 LOGAN PAUL – 18 MILIONA DOLARA

Brat drugoplasiranog Jakea također je povratnik na ovu listu. I on se počeo baviti boksom, prodaje NFT-ove i vodi podcast. Bio je krivac za ranije spomenuti skandal od kojeg mu se imidž također oporavio.

#10 PRESTON ARSEMENT – 16 MILIONA DOLARA

Još jedan strastveni igrač Minecrafta s 12 miliona pretplatnika na svom glavnom kanalu.

Forbes ističe kako je lista sastavljena prema podacima o zaradi od pregleda videa i monetizacije istih na YouTubeu, ali i po prihodima od raznih sponzorstava, partnerstva, prodaje suvenira i sličnih ostalih aktivnosti. Prvih 10 najplaćenijih youtubera svijeta ukupno je uprihodilo oko 300 miliona dolara prošle godine, što je najviše ikada, a Mr.Beast je u 2021. također postao dosadašnji rekorder po prihodima.

Podijeli ovaj članak
Napišite komentar
Subscribe
Notify of
0 komentara
Inline Feedbacks
View all comments