Korištenje tablet računara poboljšava vid?

20. Februara 2014.
2 min. za čitanje

Košarkaši uključeni u istraživanje su redom pokazali poboljšanje vida unutar dvomjesečnog ‘trening programa’.

U spomenutom programu bi uključeni proveli kakvih 25 minuta dnevno rješavajući vizualne uzorke na ekranu, koju su dizajnirani na način da tjeraju mozak na više rada nego same oči. Dok postoje različiti programi koji koriste vizualizacije i ‘trening’, oni su uglavnom usredotočeni na jačanje očnih mišića – ne i mozga.

Uzorci na ekranu bi postajali sve manje vidljivi i teži za pronalazak kako je program napredovao u novom istraživanju, a mozak se uspješno prilagođavao. Ovim je potučen stari mit da je gledanje ekrana svaki dan kobno za oči i razvoj vida.

Kako piše Daily Mail, istraživanje je pokazalo da su košarkaši iz istraživanja postigli drastična poboljšanja vida. U prosjeku se vid poboljšao za 31 posto kod 19 igrača koji su sudjelovali. Štoviše, sedam igrača je razvilo vid 20/7,5 (20/20 je norma), što im je omogućilo čitanje teksta s udaljenosti od 12 metara, tri puta dalje no inače.

Autor istraživanja Aaron Seitz je rekao kako je cilj programa treniranje mozga na bolje interpretiranje signala koje dobiva iz očiju. ‘Naš potencijal je viši nego standardna razina performansi koju ostvarujemo. Kada vježbamo, jačamo fizički, a slična stvar se odvija s mozgom’, dodao je.

Podijeli ovaj članak
Napišite komentar
0 komentara
Inline Feedbacks
View all comments