fbpx

Kompanija DJI privremeno prekinula prodaju dronova Ukaini i Rusiji

2 min. za čitanje

Kompanija DJI je privremeno prekinula prodaju i sve poslovne aktivnosti u Rusiji i Ukrajini.

DJI se na ovaj potez odlučio zbog ruske invazije na Ukrajinu koja je počela u februaru. Za razliku od zašadnjačkih, većina kineskih kompanija je nastavila poslovati u Rusiji, no izuzetak je DJI. Ukrajinci su već ranije saopćili da ruske snage tokom svojih napada između ostalog koriste i DJI proizvode za navigiranje svojih projektila.

“DJI ne želi da se njegovi dronovi koriste za nanošenje štete pa stoga privremeno obustavljamo prodaju u tim zemljama kako bi se osiguralo da nijedna strana ne koristi dronove u borbi”, rekao je glasnogovornik kompanije DJI.

Prodaja dronova je prekinuta nakon otvorenog pisma ukrajinskog ministra za digitalnu transformaciju u kojem je zatražio prekid prodaje dronova Rusima jer ih koriste za navigiranje svojih projektila i ubijanje civila. U pismu je naveo i da Rusija koristi proširenu verziju DJI-eve AeroScope platforme za detektovanje dronova kako bi skupljala informacije o letu.

U međuvremenu je njemački lanac prodavnica elektronike MediaMarkt povukao sve DJI-eve proizvode sa svojih polica nakon što je dobio informaciju da “ruska vojska koristi proivode i podatke kineskog proizvođača dronova za vojne aktivnosti u Ukrajini”. DJI je odbacio navode da akivno podržava rusku svojim hardverom i podacima. Kineska kompanija je istakla da se radi o lažnim optužbama.

DJI je također osudio upotrebu svojih dronova za nanošenje štete. Istakunto je da ne reklamira niti prodaje svoje proizvode za vojnu upotrebu te da su svi distributeri pristali da ne prodaju proizvode klijentima koji će ih upotrijebiti u vojne svrhe.

“Nikada nećemo prihvatiti bilo kakvo korištenje naših proizvoda za nanošenje štete i nastavit ćemo poboljšavati svijet našim radom”, poruka je iz kompanije DJI.

Podijeli ovaj članak
Napišite komentar
Subscribe
Notify of
0 komentara
Inline Feedbacks
View all comments