fbpx

Koliko su autombili narasli s godinama provjerie na ovoj web stranici

2 min. za čitanje

U NEKOLIKO generacija pojedini modeli narasli su i više od pola metra.

I dok se građevinarci i dalje slijepo drže desetljećima starog standarda 6 x 2.5 m za veličinu parkirnog mjesta, automobili su kroz vrijeme narasli, i to u svim smjerovima. Iz generacije u generaciju automobili su rasli u svim smjerovima pa je danas pojedine automobile pravi izazov parkirati na obilježeno parkirno mjesto. Osim što bukvalno ispune prostor od crte do crte, sve je manje mjesta za otvaranje vrata ma kako putnici i vozač bili vitki. 

Dovoljno je pogledati Volkswagen Golf, do prošle godine najprodavaniji model na europskom tržištu. I dok je prva generacija u dužinu mjerila 3.7 metara i širila bokove do 1.61 metra, aktualna generacija je, vjerovali ili ne, 58 cm duža, gotovo 10 cm viša i čak 18 cm šira. 

Idemo dalje pa ćemo reći kako je upravo u Volkswagenovoj ponudi model niže klase Polo veličinom i ponudom prostora prerastao starije generacije Golfa. A Volkswagen pritom tu nije izuzetak. Na stranici carsized.com tako možete usporediti brojne modele različitih godišta i osobno se uvjeriti kolike su razlike u dimenzijama. 

U domeni limuzina usporedili smo Alfa Romeo 156, sada već kultni model, s najnovijim nasljednikom, modelom Giulia. Aktualna limuzina je skoro 21 cm duža i 12 cm šira, a pritom je i primjetnih pet cm viša. Još očitija je u usporedbi u nas popularnog gradskog modela Renault Clio. Aktualni model je sustigao Megane, a od druge generacije je širi čak 16 cm i duži 28 cm. Još jedan primjer je da je aktualni Peugeot 208 u svim smjerovima veći od nekad broj više pozicionirane 306-ice. 

Želite li usporediti pojedine modele, to možete učiniti ovdje. Uživajte i uvjerite se sami koliko su neki automobili narasli. Također, ovaj alat vam omogućava i da usporedite dimenzije aktualnih modela. Dobra usporedba su ekstremi poput Fiata 500 i Mercedesa GLS.

Podijeli ovaj članak
Napišite komentar
Subscribe
Notify of
0 komentara
Inline Feedbacks
View all comments