fbpx

Koliko ostaci hrane mogu stajati u hladnjaku?

4 min. za čitanje

Niste sigurni jesu li vaši ostaci hrane još uvijek sigurni za konzumaciju? Nemojte riskirati! Evo koliko dugo će trajati u hladnjaku i zamrzivaču.

Ostaci hrane nisu dobri samo za uštedu vremena, također su dobar način da se smanji bacanje hrane i uštedi novac u trgovini, piše net.hr.

Znate li koliko dugo takva hrana može trajati u hladnjaku?

Bez obzira na to jesu li ostaci iz restorana ili vam je ostalo nakon pripremanja domaćeg obroka, oni neće trajati zauvijek pa ne biste trebali riskirati jer pokvarena hrana može uzrokovati trovanje.

Koliko ostaci hrane mogu stajati u hladnjaku?

Ostaci hrane ne mogu stajati u hladnjaku duže od četiri dana. Međutim, to ovisi o vrsti ostataka i načinu na koji ih spremate.

Nažalost, ostaci hrane skloniji su razvoju bakterija. To se događa iz različitih razloga.

“Ovo se događa kada se hrana predugo ostavi na kuhinjskom stolu, radnoj površini ili vozilu za dostavu hrane, na nesigurnoj temperaturi, što omogućuje razmnožavanje bakterija dok je hrana još topla”, rekla je stručnjakinja za hranu Caitlin Clark.

Temperatura hladnjaka također je ključna za produljenje roka trajanja ostataka hrane, i to vrijedi za svu hranu, od jaja i ribe do mlijeka.

“Provjerite je li vaš hladnjak na 4,4 Celzijeva stupnja s pomoću termometra hladnjaka. Ako vam je hladnjak previše topao, hrana će brže starjeti i može se pokvariti prije preporučenog vremena. Samo nekoliko stupnjeva može imati veliki utjecaj”, savjetuje Clark.

Ako mislite da nećete pojesti ostatke u roku od četiri dana, klinika Mayo preporučuje da ih odmah zamrznete.

Kako pohraniti ostatke?

Pravilnim skladištenjem ostataka hrane osigurat ćete da traju što je dulje moguće, ali, opet će to u većini slučajeva biti četiri dana.

Također, ne ostavljajte ostatke hrane na radnoj plohi gdje se lako mogu zaraziti klicama u zraku ili bakterijama na radnoj površini i na posuđu. Nakon što završite s jelom ili pripremom, odmah odložite te ostatke.

Clark predlaže da slijedite ove smjernice kako biste ostatke hrane sačuvali sigurnima i ukusnima.

– Stavite ostatke u hladnjak dva sata nakon kuhanja.
– Ostatke pohranite u zatvorenu vrećicu ili plitku posudu.
– Koristite gornju policu hladnjaka za pohranjivanje ostataka jer ta hrana ne bi trebala biti izložena
patogenima koji mogu kapnuti iz sirovog mesa ili druge hrane.
– Bacite ostatke hrane koji ste već jednom podgrijali.
– Smrznute ostatke odmrznite u hladnjaku kako bi bili sigurni.

Prave posude za čuvanje hrane

Kada je riječ o ostacima, trebali biste biti sigurni da ste odabrali najbolje posude za čuvanje hrane.

“Idealne posude su plitke, tako da se hrana može brzo ohladiti u hladnjaku i moraju biti hermetički zatvorene. Ako ćete morati podgrijati ostatke, odaberite materijal poput plastike otporne na mikrovalnu pećnicu”, objašnjava Clark.

Kako prepoznati pokvarenu hranu?

Većina vjerojatno misli da intuitivno znaju jesu li se ostaci hrane pokvarili samo izgledom ili mirisom. Međutim, prepoznati pokvarene ostatke hrane može biti teže nego što mislite.

Clark preporučuje da ostatke bacite nakon četiri dana ili kada primijetite bilo koji od sljedećih znakova:

– Sluzava tekstura
– Odvajanje sastojaka
– Promjena boje
– Rast plijesni
– Svaka promjena mirisa

“Vaši bi ostaci hrane trebali mirisati isto kao kad ste ih kuhali. Neki određeni znakovi koji ukazuju da ih trebate baciti su užegao miris ili miris tijela”, objasnila je Clark.

Podijeli ovaj članak
Napišite komentar
Subscribe
Notify of
0 komentara
Inline Feedbacks
View all comments