fbpx

Kako se prilagoditi ljetnom računanju vremena

3 min. za čitanje

Ovog vikenda prelazimo na ljetno računanje vremena. Kazaljke na satu u nedjelju, 31. marta, se sa dva sata ujutro pomiču na tri. Kazaljke se pomiču za jedan sat dva puta godišnje, u proljeće i u jesen.

Iako je promjena sata osmišljena kako bi nam omogućila uživanje u proljetnom suncu i svim njegovim blagodatima, to također znači da gubimo jedan sat sna.

Važno je znati da promjena u rutini može poremetiti naš uobičajeni ritam. Štaviše, melatonin, koji nam pomaže spavati, stvara se u tami i potiskuje ga svjetlo, što znači da dodatni sat sunca može utjecati na naš raspored spavanja nekoliko dana, prenosi Net.hr.

“Što više dnevnog svjetla imamo, to više serotonina uživamo pa duži dani mogu pružiti pravi poticaj našem mentalnom zdravlju”, objasnio je stručnjak za ponašanje i psiholog Darren Stanton.

Ali, promjena sata je ipak prilagodba.

“Osjetljivi smo na nedostatak sna i čak nas i nešto tako malo kao sat vremena može poremetiti. Nekim ljudima može trebati četiri dana da se oporave”, otkrio je stručnjak.

Kako se pripremiti za pomicanje kazaljki na satu?

Darren je podijelio svoje ključne savjete za pomoć pri prijelazu te je naveo neke jednostavne promjene koje možete napraviti u svojoj dnevnoj rutini i domu.

Postepeno postavljajte alarme

Darren kaže da biste trebali početi postavljati alarm ranije za 15 minuta svakog jutra otprilike sedam dana ranije.

Pronađite načine da se opustite

Stres zbog nedovoljnog sna i osjećaja iscrpljenosti samo će vas još više iscrpiti. Zapravo, to bi moglo povećati deprivaciju sna.

Darren predlaže da pokušate pronaći načine za opuštanje, uključujući slušanje “umirujuće muzike”, eksperimentiranje s “bijelom bukom” ili opuštanje uz “neke tehnike hipnoze ili meditacije”. Ključ je pronaći ono što vam odgovara.

Investirajte u rolete

Previše svjetla može utjecati na vašu sposobnost spavanja, pa rolete mogu biti fantastična investicija.

“Kako dani postaju duži, možda ćete otkriti da nije mrkli mrak prije spavanja i da sunce počinje izlaziti vrlo rano ujutro”, kazao je Darren.

Ograničite vrijeme ispred ekrana i kofein

Promjena vremena znači da ćete možda morati otići u krevet prije nego što se vaše tijelo osjeti spremnim. Kako bi se vaš mozak osjećao manje aktivnim, dobro je ograničiti stvari koje ga stimuliraju.

“Kako biste bili sigurni da ćete s lakoćom zaspati, izbjegavajte stvari poput kofeina i vremena ispred ekrana, koji vas mogu pretjerano stimulirati i otežati spavanje”, savjetovao je Darren.

Podijeli ovaj članak
Napišite komentar
Subscribe
Notify of
0 komentara
Inline Feedbacks
View all comments