Japanski stručnjaci su putem superkompjutera simulirali širenje korona virusa prilikom objeda za stolom. Rezultati govore da je u tom slučaju rizičnije sjediti preko puta zaražene osobe ili pored nje.
Istraživači univerziteta Kobe i giganta Riken su se poslužili superkompjuterom i napravili su simulaciju koja pokazuje kako raspored sjedenja za stolom u restoranu u velikoj mjeri može da utiče na to kako se infekcija prostire po prostoru, prenosi Nova.rs.
Simulacija pokazuje emisiju i tok aerosoli kada četvoro ljudi sede za stolom i razgovaraju bez zaštitnih maski, a pretpostavlja da mesto gdje neko sedi u velikoj mjeri utiče na širenje koronavirusa. Tako, recimo, kada zaražena osoba govori sa ljudima prekoputa sebe bez maske, onaj koji sjedi direktno okrenut prema inficiranoj osobi udahne četiri puta više aerosoli nego onaj koji se nalazi dijagonalno.
Dakle, prvi zaključak je da je bolje sjediti dijagonalno od zaraženog nego direktno ispred njega.
Međutim, pokazalo se da je osoba koja sedi pored zaraženog u najvećem riziku da se inficira. Naime, kada se osoba sa koronom okrene u stranu da bi pričala sa onim pored sebe, taj drugi udahne pet puta više aerosoli od osobe koja sjedi direktno prekoputa zaraženog, prenosi Forbes.
Stoga je najmanji rizik da se zarazimo ako sjedimo po dijagonali od zaraženog, rizik raste ako sjedimo direktno prekoputa njega, a najopasnije je ako sjedimo uz njega sa strane.
Ovo istraživanje japanskih naučnika takođe govori da se rizik od zaraze značajno smanjuje kada ljudi koji sjede za istim stolom nose maske tokom razgovora, tj. vrate ih kada završe sa jelom.
Druga bitna stavka koju otkriva japansko istraživanje jeste da vlažnost vazduha može prilično da utiče na širenje virusa putem aerosoli.
Istraživači su došli do zaključka da se manje kapljica izbaci kada je vlažnost vazduha veća. To govori da bi korišćenje aparata za povećanje vlažnosti moglo da ograniči infekciju ukoliko nije moguće redovno otvarati prozore i tako provjetravati prostoriju.