fbpx

Internet Explorer danas službeno otišao u istoriju

3 min. za čitanje

Jedan od temeljnih programa internetske revolucije, ali istodobno i jedan od najkritikovanihih pretraživača ikada, Microsoftov Internet Explorer, danas je službeno otišao u istoriju.

Microsoft je hladno, korporativno i proračunato još prošle godine objavio kako će od 15. juna 2022. prestati pružati podršku za Internet Explorer, pretraživač koji je mnogim generacijama bio prvi prozor u svijet Interneta, i koji smo posljednjih desetljeća i voljeli, ali još više – voljeli mrziti. Legendarni program za pregledavanje web stranica tako danas odlazi na drugi softverski svijet, a nasljednik mu, Edge, već je godinama spreman preuzeti njegovo mjesto.

Nakon današnjeg dana posljednja verzija Internet Explorera, IE11, više neće primati podršku, zakrpe i nadogradnje za najveći dio korisnika (zadržat će se samo verzije na Windows 10 LTSC, OS-u s produženom podrškom, te Windows Serveru).

U dva desetljeća od vrha do dna

Prva verzija, Internet Explorer 1, lansirana je u kolovozu 1995. godine, u sklopu dodatka Microsoft Plus! Za Windowse 95, a posljednja, Internet Explorer 11, u javnost je puštena u listopadu 2013. godine, za Windowse 8.1.

Statistika desktop pretraživača.

Danas IE11 koristi zanemariv broj korisnika u svijetu, njih daleko manje od 1%, no ne smijemo zaboraviti da je on prije “samo” 10 godina bio vodeći preglednik na desktopima. Baš sredinom 2012. godine, otprilike u ovo doba, s tog trona ga je skinuo danas neprikosnoveni lider, Google Chrome, nakon čega IE više nikada nije doživio oporavak.

Deset godina prije toga, 2002. godine, Microsoft Internet Explorer bio je gotovo jedini izbor korisnika, s preko 92% udjela na računarima koja su pristupala Internetu diljem svijeta.

IE će živjeti u Edgeu

Danas će, dakle, desktop aplikacije za preostale korisnike, uz spomenute izuzetke, prestati funkcionisati, a Edge će potpuno preuzeti ulogu koju je imao IE11. Za to ima ugrađen i posebni “IE mode” koji simulira rad “pokojnog” preglednika i tako održava kompatibilnost s naslijeđenim sistemima i raznim ostarjelim servisima. Zatreba li vam ta funkcija, na ovom linku možete pronaći detaljne upute kako je aktivirati.

Iza Internet Explorera ostaju tugujuće generacije s Interneta ‘90-ih, ožalošćene državne službe, razni e-banking servisi i certifikati koji su nas izluđivali, kao i sva sila memova i pošalica na njegov račun. Neka mu je vječna slava – i ne ponovilo se.

Podijeli ovaj članak
Napišite komentar
Subscribe
Notify of
0 komentara
Inline Feedbacks
View all comments