fbpx

Hemikalija koja uzrokuje rak pronađena u omiljenoj hrani većine ljudi

1 min. za čitanje

Akrilamid je otkriven u kavi, prženim krumpirićima, odnosno čipsu, krekerima, keksima, hrskavom kruhu i pojedinoj dječjoj hrani.

Do pojave te opasne kemikalije dolazi kada se hrana prži, peče i boji u smeđe.

Doktorica Diane Benford iz EFSA-a pojansila je kako se akrilamid konzumira oralno nakon čega se apsorbira kroz gastrointestinalni trakt u sve organe. Tijekom tog procesa stvara se glicidamid koji uzrokuje mutacije gena i tumore. Za sada je istraživanje provedeno na životinjama.

Kod ljudi je potvrđeno da akrilamid povećava rizik od razvoja raka, a tek će se provesti testiranja koja će točno utvrditi koje su razine te kemikalije u hrani štetne.

U Velikoj Britaniji proizvođači hrane već moraju mijenjati način proizvodnje.

Podijeli ovaj članak
1 komentar
Subscribe
Notify of
1 komentar
Most Voted
Newest Oldest
Inline Feedbacks
View all comments

jedno lepinje i kifle ugrožene?
he,he