fbpx

Građani Čekše skupili novac i kupili tenk za ukrainsku vojsku

1 min. za čitanje

Česi su prikupili novac putem crowdfundinga za kupovinu moderniziranog tenka T-72 koji će uskoro biti poslan ukrajinskoj vojsci kao pomoć u odbrani od ruske agresije.

Projekat koji je vodila ukrajinska ambasada u Pragu pod nazivom “Poklon za Putina” prikupio je 33 miliona kruna (2,6 miliona KM) do ponedjeljka, objavljeno je na web stranici kampanje.

“Češka je postala prva zemlja u kojoj su obični ljudi kupili tenk”, rekao je na Twitteru zamjenik ukrajinskog ministra vanjskih poslova Yevhen Perebyinis.

Tenk, T-72 AVENGER, opremljen je modernim sistemom odbrane te posjeduje dodatnu opremu za noćno izviđanje i komunikaciju.

Prikupljanje sredstava se nastavlja kako bi se osigurala i municija.

Češka je i prethodno snažno podržavala ukrajinski otpor, te su otpremili vlastiti višak vojnih zaliha. To uključuje starije tenkove, višecjevne bacače raketa, artiljeriju, borbena vozila pješaštva i sistem protivzračne odbrane.

Ukrajinska ambasada je saopćila da su Česi do kraja septembra prikupili 1,3 milijarde kruna (102 miliona KM) za prikupljanje sredstava za kupovinu oružja u koordinaciji s češkim Ministarstvom obrane.

Podijeli ovaj članak
Napišite komentar
Subscribe
Notify of
0 komentara
Inline Feedbacks
View all comments