Facebook i Instagram prijete kako bi zbog novih propisa mogli “otići” iz Europe

3 min. za čitanje

Dok Kinezi imaju problema s Amerikom, Amerika ima s Europom zbog čega je Facebook zaprijetio svojim odlaskom iz zemalja Europske Unije. Američko-Europska koplja lome se dakako oko privatnosti.

Zadnjih godinu i pol dana brojne kineske kompanije imaju znatnih problema s Amerikom. Amerikanci ih optužuju za špijunažu njihovih korisnika, krađu podataka i druge slične radnje. Jedni od najpoznatijih primjera su Huawei, TikTok, WeChat, te nedavna odluka o odustajanju od izgradnje podvodnog kabla između SAD-a i Hong Konga.

No to ne znači da Amerikanci nemaju sličnih problema s Europom. I ovog se puta koplja lome oko privatnosti korisnika samo su uloge malo zamijenjene, umjesto Kineza ovog su puta loši momci Europljani. Naime, Facebook ima u planu preseliti podatke o svojim korisnicima iz Europe na fizičku lokaciju u SAD-u, što se jednom od tijela Europske Unije nikako ne sviđa.

Shodno tomu početkom septembra 2020. godine irska komisija za zaštitu podataka donijela je odluku o zabrani prijenosa podataka iz Europe u SAD, jer bi isti predstavljao potencijalni problem za privatnost europskih korisnika. Navedene podatke Facebook bi morao držati na serverima u EU, a sve zbog bojazni da bi podatke mogla nadzirati američka vlada.

Facebook je stoga podnio tužbu pri Visokom sudu u Irskoj u kojoj je objasnio kako bi posljedice po europske korisnike i mogle biti velike. Facebook je tako zaprijetio svojevrsnim odlaskom iz Europe, odnosno iz zemalja Europske Unije u kojima nudi svoje usluge. Yvonne Cunnane (Facebookova šefica zaštite podataka u Irskoj), u tužbi navodi da Facebook u slučaju zabrane prijenosa podataka ne vidi kako bi mogao nastaviti nuditi svoje usluge Facebooka i Instagrama korisnicima iz Europe, jer iste temelje upravo na prijenosu podataka između SAD-a i Europe. Dodatno su naglasili kako ove dvije društvene mreže zajedno imaju oko 410 milijuna korisnika te kako su zahvaljujući njima europske tvrtke ostvarile prihode u visini od oko 208 milijardi eura.

Facebook je stoga odlučio zamaskirano zaprijetiti svojim odlaskom iz zemalja Europske Unije, a sa sobom bi poveo i Instagram koji je u njihovom vlasništvu od sredine 2012. godine. Naime, u Facebooku smatraju kako Helen Dixon (povjerenica za zaštitu podataka), a koja je jedina direktno zadužena od tijela EU za nadzor njihovog rada s istim nedovoljno upoznata te da ima prevelike ovlasti nad regulatornim postupkom, jer ima dvojaku ulogu – istražitelja i sudca zbog čega sumnjaju da će Facebook dobiti priliku za pošteno saslušanje. Naime, Cunnane tvrdi kako su tri sedmice koliko je Facebook dobio vremena da reaguje na predloženu zabranu prekratka te da joj se čini kako su irske vlasti već donijele končanu odluku po tom pitanju.

Podijeli ovaj članak
Napišite komentar
0 komentara
Inline Feedbacks
View all comments