Dobre vijesti iz Kine: Cjepivo protiv koronavirusa pokazuje dobre rezultate

1 min. za čitanje

Jedno od cjepiva protiv koronavirusa koja se razvijaju u Kini pokazalo je da je sigurno i potaknulo je imunološku reakciju tijekom prve i druge faze kliničkih ispitivanja na ljudima, navodi se u izvještaju objavljenom u petak u uglednom časopisu Lancet.

Potencijalno cjepivo po imenu BBIBP-CorV razvija Pekinški institut za biološke proizvode, podružnica velike kineske farmaceutske kompanije CNBG.

Riječ je o cjepivu koje je već odobreno za vanredne programe vakcinisanja kojima kineske vlasti žele zaštititi najrizičnije skupine ljudi poput zdravstvenih djelatnika.

Ipak, može li to cjepivo sigurno i efikasno zaštititi ljude od COVID-19, koji je širom svijeta usmrtio više od milion ljudi, znat će se pouzdano tek kad se dovrši treća faza kliničkih ispitivanja, koja se trenutno provodi izvan Kine.

BBIBP-CorV je jedan od najmanje deset projekata razvoja cjepiva protiv koronavirusa širom svijeta koji su ušli u treću fazu kliničkih ispitivanja, od kojih četiri razvijaju kineski naučnici, prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije (WHO).

Prema studiji objavljenoj u Lancetu, kineska vakcina nije izazvala nikakve teže nuspojave tokom prve i druge faze ispitivanja provedene između 29. aprila i 30. jula u koje je bilo uključeno više od 600 zdravih odraslih osoba.

Istovremeno je ova vakcina potaknula odgovarajuću imunološku reakciju kod testiranih osoba.

Podijeli ovaj članak
Napišite komentar
0 komentara
Inline Feedbacks
View all comments