fbpx

Divna gesta: Pogledajte kako je bračni par Balašević iznenadio stanarku čuvene sobe “Provincijalka”

5 min. za čitanje

Posjeta studentskom domu Oliveru nije ostavio ravnodušnom, jer se poslije 36 godina našla u sobi u kojoj je mlada Zrenjaninka, kao student Fakulteta za fizičku kulturu boravila dvije godine, pa je susret sa sjećanjima protekao uz pokoju suzu na licu gospođe Balašević.

5549ddc9-7d1c-4b28-87ed-4f9bd973813c-balasevici-previewOrg

Ova soba u studentskom domu opjevana je u pjesmi Đorđa Balaševića„Provincijalka“, pa je Olivera darovala klima uređaj, a Đole, koji se takođe danas pojavio u studentskoj sobi, na ulazna vrata zalijepio je pločicu sa stihovima iz pjesme: „Dok ona ne sleti niz hodnik studenjaka… Olja i Đole Balašević, 1. juni 1979.“

Ovu akciju, kako objašnjava, organizovala je sa namjerom da i drugi stanari ovog doma koji su napravili uspješne karijere pomognu u poboljšanju uslova za život i studije sadašnjih i budućih generacija studenata. Studentskih dana se sjeća sa sjetom.

– Majka je veoma teško emotivno proživljavala što odlazim u Novi Sad i što ću biti sama, čak mi je predlagala da nađem nekog momčića. Imala sam cimerku Vesnu iz Čačka. Upoznala sam mnogo ljudi sa kojima sam i danas u kontaktu – kaže Olja.

Uskoro se u njenom životu pojavio i momčić, tada već poznati kantautor sa Salajke, a njen studentski život slio je u pesmu „Provincijalka“.

5549e109-6f54-447a-96bb-4fa3d973813c-balasevici-2-previewOrg

– On tvrdi da je ta pesma vezana za ovu sobu. Ja znam da sam za stolom čitala beleške sa predavanja, spremala ispit i gledala često kroz prozor čekajući kada će se pojaviti. Tada mobilnih telefona nije bilo, pa je Đole zviždao pod prozorom. Taj zvižduk i danas koristi kad negde zalutamo u nekom gradu ili tržnom centru. Kada bih čula njegov zvižduk, brzinom svetlosti bi strčala kroz hodnik da ga vidim, tako da je ta pesma to na vrlo lep način ispričala“, priča Olivera.

Đorđe je na događaj stigao sa malim zakašnjenjem, jer, kako je objasnio „znam prozor, ali ne znam vrata“ i priznao da je prvi put u sobi njegove ondašnje djevojke i sadašnje supruge sa kojom ima troje djece.

– Živeli smo u jedno pristojnije vreme, To je prozor u koji sam virio i dolazio izdaleka, ali nikada nisam bio unutra. Ostala je uspomena i ne mogu da prođem, a da se toga ne setim. To je taj studenjak, to je taj hodnik i to je ta pesma da bude na vratima umesto imena – rekao je Đole vadeći iz koverte pločicu sa upisanim stihovima pesme „Provincijalka“.

U vrijeme dok je Olivera studirala i živjela u domu on je, kako kaže, igrao na obližnjem đačkom igralištu fudbal sa stanarima iz doma i ubrzo se pročulo za njihovu ljubav.

5549e1d8-97f0-4a0b-809f-4fa4d973813c-balasevici-3-preview

-To je od početka bila vrlo javna ljubav i jedina na svetu. Međutim, bilo je i onih koji su me sretali na ulici pa mi govorili: “Šta ti zavlačiš onu devojku”, a bilo je i raznih scena. Nadam se da smo i današnjim dolaskom ovde pokazali da je ovo nešto sad već sasvim ozbiljno između nas dvoje, tako da mi je veoma drago što mogu da učestvujem u tome i nadam se da će pomoći devojkama da pored ovog prozora dožive neke svoje uspomene – zaključio je Đole.

Jelena Matović iz Požege, studentkinja je saobraćaja i telekomunikacija na Fakultetu tehničkih nauka bila je jako sretna zbog posjete poznatog para, ali više zbog poklona koji su donijeli.

– Olja je tu studirala i zna kako je preko leta vruće, jer nema nikakve izolacije. Klima će nam jako mnogo značiti – rekla je ova studentkinja.

Direktor Studentskog centra Novi Sad Jovan Bjelobaba ističe da je ovo prva klima u studentskom domu „Veljko Vlahović“ i zahvalio se porodici Balašević na ovoj donaciji.

– Nadamo se da će ovaj gest gospođe Balašević motivisati i ostale poznate ličnosti koje su stanovale u našem domu, a verujte da ima ih ima dosta i da će pomoći boljem izgledu, bilo ovog, bilo nekog drugog doma u kome su nekada imali smještaj – rekao je Bjelobaba.

OZNAKE:
Podijeli ovaj članak
1 komentar
Subscribe
Notify of
1 komentar
Most Voted
Newest Oldest
Inline Feedbacks
View all comments

…svaka čast!!!