fbpx

Danas se obilježava Svjetski dan sladoleda

2 min. za čitanje

Sladokusce će obradovati vijest da se danas obilježava dan klasične ledene poslastice idealne za vruće ljetne dane – Svjetski dan sladoleda.

U moru svjetskih dana, red je da svoj dan ima i sladoled, a proslava potječe iz Amerike.

Historija dana omiljenog deserta

Kao i mnoge druge neobične proslave, i ova potječe iz Sjedinjenih Američkih Država. Predsjednik Ronald Reagan 1984. godine proglasio je juli mjesecom sladoleda, a treću nedjelju u julu Nacionalnim danom sladoleda. Ovaj “praznik” proširio se diljem svijeta te se nastavio obilježavati i narednih godina sve do danas, što nije čudno jer nema onoga ko ne voli sladoled.

Nepoznato podrijetlo

Kao poslastica i omiljeni desert, sladoled ima dugu i nejasnu historiju. Dok neki smatraju kako su upravo Kinezi začetnici najranijih inačica ovog deserta, drugi smatraju kako su Rimljani pomiješali snijeg s medom i voćem te stvorili prvi prototip sladoleda. No, sve prve verzije ne mogu se mjeriti s današnjima.

U početku sladoled je bio hrana namijenjena bogatašima te se jeo samo u posebnim prigodama. Nakon što je frižider postao uobičajen dio kuhinjske opreme odnosno kada dolazi do znatnijeg razvoja tehnologije hlađenja, sladoled postaje uobičajen desert u cijelome svijetu.

Bezbroj raznovrsnih okusa

Najpopularniji okusi sladoleda su vanilija, čokolada i jagoda. No, u svijetu postoji bezbroj okusa sve do onih najbizarnijih. Neki od najluđih okusa diljem svijeta su sladoled od jaja i slanine, sladoled od gušće jetre, sladoled od češnjaka, sladoled od senfa, sladoled od jastoga, sladoled od hrena i brojni drugi.

Kako proslaviti Svjetski dan sladoleda?

Odgovor je jednostavan – počastite sebe i druge omiljenim sladoledom! Ljeto i godišnji odmor idealno je vrijeme za opuštanje i uživanje. Bilo da se odlučite za kupljeni sladoled ili onaj domaće izrade, najbitnije je da uživate!

Podijeli ovaj članak
Napišite komentar
Subscribe
Notify of
0 komentara
Inline Feedbacks
View all comments