Danas nastavak pregovora Rusije i Ukraine

0 296

Ukrajina je predložila da odustane od svojih ambicija za priključivanje NATO-u i postane neutralna država u zamjenu za sigurnosnu garanciju koja bi joj osigurala mir

Danas bi se trebali nastaviti mirovni pregovori između Rusije i Ukrajine. Predviđeno je da se oni održavaju online putem. 

Kako javlja BBC, u posljednjoj rundi mirovnih pregovora Ukrajina je predložila da odustane od svojih ambicija za priključivanje NATO-u i postane neutralna država u zamjenu za sigurnosnu garanciju koja bi joj osigurala mir.

Prijedlog Ukrajine je uključivao i zamrzavanje statusa okupiranog Krima na 15 godina tokom kojih bi se provela rasprava o tom pitanju.

Međutim, zamjenik predstavnika Rusije pri UN-u Dmitrij Poljanski (Dmitry Polyanskiy) je odbio taj prijedlog, rekavši za BBC da je, iako je prerano za bavljenje specifičnostima mirovnog sporazuma, da se o Krimu nema šta razgovrati, te da je on dio Ruske Federacije.

– Mislim da je ovo pitanje zatvoreno tako da se nema o čemu konzultirati – rekao je Poljanski, te dodao kako Rusi ne razmatraju ni pitanje vraćanja Donbasa Ukrajini.

Nešto blaže je Poljanski reagovao na pitanje o prihvaćanju ulaska Ukrajine u Evropsku uniju, prenosi BBC.

0 0 votes
Ocijeni članak
PREPORUČUJEMO
guest
0 komentara
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x