Puračka ćaska je tradicionalno jelo iz Puračića, jednog od starijih naselja na području sjeveroistočne Bosne, koje se priprema od mesa uz dodavanje mirođija u zemljanoj posudi (ćasi).
Također se servira u malim zemljanim ćasama tzv. ćaskama po čemu je i dobilo ime “ćaska”.
Priprema i posluživanje ćaske vrši se samo u posebnim prilikama i posebnim gostima, a zemljana posuda u kojoj se ovo jelo servira dugo drži toplotu tako da uvjetuje poseban način konzumiranja.
Također, ako niste znali, puračka ćaska prvo je tradicionalno jelo koje je proglašeno nematerijalnim kulturnim blagom BiH!
Sastojci:
- Juneće meso 1,5kg (masnije meso, od prednjeg dijela govečeta)
- Crveni luk 300g
- Bijeli luk 3 češnja
- Bijeli luk, cijela glavica
- So 2 kašikice
- Lovorov list 2kom
- Biber u zrnu 1 kašikica
- Mljeveni biber 1 kašikica
- Slatka mljevena crvena paprika 1 kašikica
- Klinčić (po želji)
Priprema:
Crveni i bijeli luk sitno nasjeckati, pa propržiti kratko u šerpi, zatim dodati meso – također isjeckano na male komade – i kratko propržiti, posoliti, pobiberiti, dodati crvenu papriku. U sredinu dodati cijelu glavicu bijelog luka, dodati vodu – da prekrije meso- i na laganoj vatri kuhati tri sata. Pri kraju kuhanja, ako želite, dodati klinčić.
Kada je jelo gotovo prebaciti ga u zemljanu zdjelu, ćasku i zapeći u rerni na 250 stepeni oko 10 minuta. Poslužiti kao glavno jelo.
Konzumira se uz pekarske lepine, a po želji kao prilog se dodaju i ljute papričice (feferone).
To je to. Prijatno!